Građani BiH konzumiraju 92 odsto uvozne hrane

Ekonomija

BiH je za šest mjeseci ove godine zabilježila povećanje deficita od 12,11 odsto u razmjeni robe sa svijetom, saopštio je danas sekretar Spoljnotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović.

 

Predstavljajući pokazatelje spoljnotrgovinske razmjene, Bajramović je naveo da je posebno zabrinjavajuće da BiH uvozi 92 odsto hrane koja se konzumira.

 

On je naveo da izvoz za šest mjeseci ove godine iznosio šest milijardi KM, što predstavlja smanjenje od 0,05 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

 

Uvoz je iznosio 9,94 milijardi KM i povećan je za 4,43 odsto, dok je pokrivenost uvoza izvozom 60,4 odsto i smanjena je za 4,29 odsto u odnosu na uporedni period.

 

Stručni saradnik Spoljnotrgovinske komore za makroekonomski sistem Belma Hasić rekla je da su najznačajniji spoljnotrgovinski partneri BiH za šest mjeseci ove godine bili Njemačka sa 14,43 odsto, Hrvatska sa 12,59 odsto, Italija 11,82 odsto, te Srbija sa 11,09 odsto.

 

“BiH je nastavila najviše uvoziti iz Hrvatske, zatim Srbije, Slovenije i NJemačke”, rekla je Hasićeva.

 

BiH je u Hrvatsku izvezla robu u vrijednosti 756,6 miliona KM, a uvezeno je 1,7 milijardi KM.

 

Vrijednost izvoza u Srbiju iznosila je 666,6 miliona KM, a uvoza 1,3 milijarde KM.

 

U Njemačku je, prema informacijama Spoljnotrgovinske komore, izvezeno robe u vrijednosti 867,2 miliona KM, a uvezeno je 889,5 miliona KM.

 

Iz ove komore ističu da je za šest mjeseci primijetan pad izvoza u agroindustriji, tekstilnoj industriji i drvnom sektoru, što se povezuje sa padom obima industrijske proizvodnje još od posljednjeg kvartala prethodne godine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *