Dan oslobođenja novi banjalučki praznik

Društvo

Banja Luka će, pored 22. aprila, kad se obilježava Dan grada, slaviti i 21. novembar, dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu, odlučeno je na današnjoj sjednici Skupštine grada. Novi praznik uveden je u gradsku praksu današnjim izmjenama i dopunama Statuta Grada Banje Luke.

 

– Ovim ispravljamo istorijsku nepravdu – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, u obrazloženju izmjena Statuta.

 

On je naglasio da je 22. april 1945. godine izuzetno važan datum koji će se i dalje obilježavati kao Dan grada, ali da je 21. novembar 1918. godine, kada je Srpska vojska ušla u Banju Luku, bio prvi dan oslobođenja našeg grada poslije više stotina godina okupacije.

 

Pored izmjena Statuta, na današnjoj sjednici usvojena je, između ostalog, i izmjena dijela Regulacionog plana „Jelšingrad“ kako bi se stvorile pretpostavke za osnivanje nove poslovne zone na ovom području.

 

– Time su stvoreni uslovi da već ove godine ponudimo investitorima 50.000 kvadratnih metara u blizini „Jelšingrada“, s ciljem otvaranja novih radnih mjesta – kazao je Radojičić. On je dodao da je ova lokacija atraktivna za investitore, pošto je dobro saobraćajno uvezana i ima potrebnu infrastrukturu.

 

Pored toga, gradska Skupština je danas odobrila i 500.000 KM zajma Zavodu za izgradnju (ZIBL), sa ciljem da ovo preduzeće izađe iz blokade i pokrene poslovanje.

 

– Namjera nam je da se stari dugovi ZIBL-a saniraju iz dijela nekretnina koje se vode na Zavodu, da se znatno smanji broj radnika i da se takvo, reorganizovano preduzeće fokusira na poslove vezane za naplatu komunalne naknade, zajednice etažnih vlasnika i, manjim dijelom, projektovanjem i tehničkim nadzorom – kazao je Radojičić.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *