Rijeka Bosna u Modriči u blagom porastu

Društvo

Rijeka Bosna u Modriči je u blagom porastu i za 17 centimetara je viša od referentne visine na mjernoj koti koja iznosi 98 centimetara, a za sada nema izlivanja rječica, bujičnih potoka i kanala, rekao je opštinski samostalni stručni saradnik za civilnu zaštitu Željko Terzić.

 

– Nivo Bosne u 12 časova bilježi blagi porast vodostaja, ali ova rijeka za sada ne prijeti Modriči – rekao je Terzić novinarima i napomenuo da se redovna odbrana od poplava uvodi kada Bosna dostigne nivo viši od 300 centimetara.

 

On je naveo da, s obzirom na najavljene obilne padavine, može doći do izlivanja bujičnih potoka, rječica i zapadnog lateralnog kanala, te aktiviranje starih i pokretanje novih klizišta.

 

– Sve strukture Civilne zaštite su u pripravnosti za zaštitu od poplava i klizišta, kojih je u Modriči od 2002. godine registrovano 211 – rekao je Terzić.

 

On je napomenuo da je sinoć u modričkom naselju Dobor, koje je u katastrofalnim poplavama 2014. godine pretrpjelo ogromnu štetu, završeno podizanje i stabilizacija odbrambenog nasipa na rijeci Bosni za zaštitu oko 200 domaćinstava.

 

Predsjednik mjesne zajednice Modriča četiri Mile Božić rekao je da je za odbranu naselja Dobor pripremljen pijesak i 1.000 vreća.

 

– Osim podizanja nasipa, koji može da izdrži vodeni talas rijeke Bosne do 440 centimetara, ljudi su oprezni i već su spremni za moguću evakuaciju – istakao je Božić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *