Usvojena zabrana korištenja društvenih mreža tokom radnog vremena

Društvo

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju “Akcijskog plana 2” za jačanje kohezije u zajednici Brčko distrikta BiH kao odgovor na incidente motivisane predrasudama i mržnjom.

 

Nakon diskusije o toj tački dnevnoga reda članovi Vlade usvojili su zaključak kojim su osudili svaki govor mržnje državnih službenika i namještenika, posebno u vrijeme radnog vremena i putem društvenih mreža, saopšteno je iz Vlade distrikta.

 

“Zaposlenici Vlade i ostalih institucija moraju imati odgovornost za svoje postupke. Vlada je zadužila rukovoditelje tijela uprave i drugih institucija da u suradnji sa službenikom za etiku analiziraju propise koji uređuju ovu materiju i predlože njihove izmjene, a sve s ciljem suzbijanja takvog govora i potpune zabrane korištenja društvenih mreža za vrijeme radnog vremena”, istaknuo je gradonačelnik Siniša Milić.

 

Predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić naveo je da je Akcioni plan usvojen za razdoblje od 2019. do 2021. godine te da je na njemu radila radna skupina u koju su bili uključeni predstavnici Vlade, OESS-a, nevladinih organizacija i drugih udruga građana.

 

“Cilj Akcionog plana je da se donesu mjere kako bi se preduhitrili incidenti izazvani mržnjom i predrasudama i da govor mržnje bude sveden na najmanju moguću mjeru. Vlada je zauzela stav kada su u pitanju državni službenici, javni namještenici i svi koji su zaposleni u institucijama Distrikta, da izmjenom propisa spriječi pojavu govora mržnje“, dodao je Blažić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *