Tužilaštvo BiH i UIO izgubili 53 tone duvana vrijednog šest miliona maraka

Društvo

Direktor UIO Miro Džakula potvrdio nestanak 53 tone duvana koji je pronađen tokom pretresa u firmi Bosanac d.d. Orašje. SIPA u maju prošle godine obavijestila Sud BiH da nema duvana. Istragom rukovodio državni tužilac Oleg Čavka. Vrijednost nestalog duvana najmanje šest miliona maraka.

 

Oko 53 tone duvana, zatečenog tokom akcije “List 2” koja provedena pod nadzorom državnog tužioca Olega Čavke, nestalo je bez ikakvog traga, saznaje Žurnal!

 

Vrijednost nestalog duvana procijenjena je na najmanje šest miliona maraka. Akcija “List 2” provedena je 6. oktobra 2016. godine, kada su pripadnici SIPA-e i Uprave za indirektno oporezivanje u sušari preduzeća “Bosanac” d.d. Orašje pronašli 53 tone nerezanog duvana bez prateće dokumentacije.

 

Prema naredbi Suda BiH taj duvan je morao biti oduzet. Međutim, istražni organi su procijenili da izuzimanje duvana kojeg su zatekli urade naknadno. U međuvremenu, duvan je nestao.

 

“Tačno je da su nestale 53 tone duvana”, potvrdiće za Žurnal direktor Uprave za indirektno oporezivanje Miro Džakula.

 

Uprava za indirektno oporezivanje pokrenula je internu istragu, Tužilaštvo BiH je naredilo saslušavanje pojedinih službenika UIO, ali nikad niko, ni discplinski niti krivično, nije kažnjen zbog ovog propusta koji je državu BiH koštao oko pet miliona maraka akciza.

 

“Radi se istraga, radi”, ponoviće direktor UIO.

 

ŠTA JE PRAVA ISTINA

 

Bila je, dakle, jesen 2016. godine kada je državni tužilac Oleg Čavka od Suda Bosne i Hercegovine zatražio izdavanje naredbe za pretres 28 lokacija širom BiH. Pored ostalog, zatražena je naredba za pretres “prostorija, pomoćnih objekata i ograđenog prostora pravnog lica “Bosanac” d.d. Orašje”, jer je postojala sumnja da je ta firma dio organizovane kriminalne grupacije koja se bavila prometom akciznih roba.

 

Jedan od vođa te kriminalne grupe bio je Tomislav Benković – direktor kompanije “Bosanac” d.d. Orašje. Osim Benkovića, u okviru iste grupe djelovali su šverceri duvana iz Bijeljine, Gruda, Čapline, Gradačca, Brčkog, Posušja, Mostara … Sud BiH je 28. septembra 2016. godine izdao naredbu za pretresanje 28 lokacija.

 

“Izvršiti privremeno oduzimanje duvana u listu bez validne prateće dokumentacije”, navedeno je, između ostalog, u naredbi Suda BiH izdatoj na osnovu prijedloga Tužilaštva BiH.

 

U ovom dokumentu je navedeno da će “privremeno oduzimanje predmeta izvršiti policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu i službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH”.

 

“Policijski službenici i ovlaštene osobe Državne agencije za istrage i zaštitu u saradnji sa službenicima UIO BiH provode opsežnu akciju kodnog naziva List 2. Ovom akcijom agencije za provođenje zakona zadaju snažan udarac crnom tržištu duvana i duvanskih prerađevina, na kojem se vrši utaja akciza i budžetskih sredstava u mlionskim iznosima, a koja pripadaju svim građanima naše zemlje”, saopšteno je 6. oktobra 2016. godine iz Tužilaštva BiH.

 

Nekoliko dana kasnije, iz Uprave za indirektno oporezivanje saopšteno je da je tokom akcija List 2 i Boks “pronađena 81 tona duvana u listu koji se trebao prodavati na crnom tržištu”.

 

Službenik UIO Mehmedalija Osmić istog je dana pred novinarima u Banja Luci pohvalio postupajuće tužioca Olega Čavku. No, prava istina o ovom predmetu se skrivala. Duvan za koji je UIO tvrdila da je oduzet, zapravo je nestao. Dokazuju to i dokumenti SIPA-e iz maja 2019. godine.

 

“Nakon izvršenog pretresa od strane policijskih službenika SIPA-e sačinjen je izvještaj o pretresu, te je dostavljen Sudu i Tužilaštvu BiH. U izvještaju je navedeno da će službenici UIO koji su radili na poslovima popisa stanja duvana u pravnom licu Bosanac d.d. Orašje u narednom periodu izvršiti sravnjenje stanja robe o čemu će sačiniti izvještaj i dostaviti Sudu BiH”, navedeno je u dokumentu SIPA-e od 7. maja 2019. godine.

 

U istom dokumentu SIPA konstatuje da je tada nestalo oko 60 tona duvana u listu.

 

“Naknadno smo došli do saznanja da je prilikom kontrole u pravnom licu Bosanac d.d. Orašje pronađeno 60 tona duvana u listu za koji u navedenom pravnom licu nisu posjedovali vjerodostojnu dokumentaciju i koji nije bio evidentiran u poslovnim knjigama. Taj duvan nije privremeno oduzet”, pisala je SIPA.

 

NI DUVANA NI DOKUMENATA

 

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH izdalo je naredbu kojom je “zatražena provjera o tome gdje se trenutno nalazi sporni duvan”, a predloženo je i saslušavanje službenika Uprave za indirektno oporezivanje koji su bili na pretresu u Orašju.

 

“Nakon što su preduzete sve potrebne radnje, utvrđeno je da se radilo o količini oko 53.600 kilograma duvana koji u vrijeme kontrole nije bio evidentiran u knjigama pravnog lica Bosanac d.d. Orašje”, napisali su pripadnici SIPA-e u svom dokumentu iz maja 2019. godine.

 

“Duvana nema”, priznaće nam prošle sedmice direktor UIO Miro Džakula.

 

A osim što nema duvana, nedostaje i dio dokumenata. Sud BiH je, recimo, u maju 2019. godine obavijestio SIPA-u da im “nije dostavljen izvještaj Uprave za indirektno oporezivanje o postupanju po naredbi Suda BiH iz septembra 2016. godine”.

 

Pored toga, Sudu BiH nikad nije dostavljena ni optužnica iz predmeta List 2. Iako je državni tužilac Oleg Čavka pretrese izvršio u jesen 2016. godine do danas nije podignuta optužnica protiv organizovane kriminalne grupe koja je nezakonito prometovala akciznom robom.

 

Takođe, ni istraga o nestanku 53 tone duvana nikad nije okončana. Država BiH je oštećena za najmanje pet miliona maraka akciza, novca koji, kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, “pripada svim građanima naše zemlje”.

 

(zurnal.info)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *