Lideri BiH dogovorili raspodjelu 330 miliona EUR od MMF

Društvo

Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA dogovorili su sa zvaničnicima EU i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) deblokadu 330 miliona evra namijenjenih BiH.

 

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izjavio je da vanredna vremena zahtijevaju i određena vanredna rješenja, te da je veoma važno da su lideri političkih stranaka postigli saglasnosti o raspodjeli sredstava od MMF-a u iznosu od 330 miliona evra namijenjenog BiH za borbu protiv virusa korona.

 

“BiH je do sada pružala otpor virusu, a danas nastavljamo u tom duhu adekvatnih rješenja. Upravo sam iz tog razloga zajedno sa svojim kolegom američkim ambasadorom Erikom Nelsonom danas bio domaćin sastanka sa političkim liderima na kojem su postignuti važni dogovori u vezi sa mjerama i daljeg odgovora na epidemiju u socio-ekonomskom smislu“, rekao je Satler novinarima nakon sastanka sa liderima SNSD, HDZ i SDA.

 

On je naglasio da je postignuta saglasnost o formiranju kooordinacionog tijela koje će u svom sastavu okupiti članove Fiskalnog savjeta i predstavnike drugih nadležnih institucija sa fokusom na socio-ekonomske mjere.

 

Na sjednici Fiskalnog savjeta BiH, kojoj je prisustvovalo svih šest članova, usaglašeno je Pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kojim BiH traži finansijsku podršku u okviru instrumenta za brzo finansiranje, u sklopu napora na suzbijanju širenja virusa korona.

 

Na sjednici je dogovorena raspodjela sredstava MMF-a, prema kojoj će Federaciji BiH pripasti 62 odsto, Republici Srpskoj 38 odsto, a usaglašeno je da će svaki entitet distribuisati 0,5 odsto od svog dijela Brčko Distriktu, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *