Olšavski: Mjere u RS su efikasne

Društvo

Viktor Olšavski, šef kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, govorio je mjerama zaštite od širenja virusa, te preporukama o eventualnom ukidanju ili popuštanju nekih mjera. On je rekao da SZO prati pandemijsku situaciju u cijelom svijetu, te ocijenio da su mjere u RS efikasne.

 

– Uvedene mjere u RS su efikasne, nema velikog broja slučajeva što je jako dobro za zdravstveni sistem. Već razgovaramo sa ministrom Alenom Šeranićem, o daljim koracima i razmatramo tri scenarija: prekid prenošenja virusa sa čovjeka na čovjeka, talase ponavljanja širenja virusa, ili kontinuirana epidemija niskog intenziteta. Smatramo da je drugi scnario najvjerovatniji – rekao je Olšavski.

 

Potrebno je, dodaje on, vidjeti kako održati i stopu imunizacije, te napomenuo da cijeli svijet sad vidi koliko je vakcinacija bitna, jer svi isčekujemo vakcinu protiv korona virusa.

-Kada su u pitanju vakcine, u toku je veliki značajan eksperiment. Posmatraju se četiri kandidata, a SZO je u ulozi koordinatora. Već su u toku predklinički ogledi. Nadam se da će vakcina za novi korona virus stići za godinu dana, iako je najčešće potrebno tri do četiri godine da se jedna vakcina razvije – rekao je Olšavski.

 

Olšavski je posebno istakao kvalitetnu saradnju Svjetske zdravstvene orgaizacije i zdravstvenog sistema u Srpskoj.

 

– Podrška koju SZO daje u ovoj situaciji Ministarstvu zdravlja RS i Insititutu za javno zdravstvo RS je značajna, ali je i dvosmjerna, jer i SZO uči iz vaših iskustava. Ponosan sam na projekat saradnje sa američke Klinike Mejo i UKC RS, odnosno doktora Peđe Kovačevića. Utvrđeno je da je smanjena smrtnost za 20 odsto i UKC RS nastavlja saradnju na polju liječenja od korona virusa – rekao je Olšavski i pojasnio da se i u ovom projektu radi o onlajn kontaktima, što je s obzirom na situaciju i razumljivo.

 

Srpskoj 5.000 testova na poklon

 

Šef kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, Viktor Olašovski, rekao je danas da je u Banjaluku stiglo 5.000 testova za korona virus. Polovina tih testova su donacija Svjetske zdravstvene organizacije, a polovina donacijaUSAID i američke Mejo klinike.

 

Kada su u pitanju rezulatati testiranja na virus korona, Olšavski je rekao da postoje diskusije na međunarodnom nivou. SZO još prikuplja podatake kako bi se utvrdilo koji bi serološki testovi dali najtačnije rezultate.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *