Nastavak podrške u dijagnostici i liječenju korone

Društvo

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije izrazili su zadovoljstvo sprovedenim mjerama i dosadašnjim aktivnostima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Instituta za javno zdravstvo RS u vezi sa pojavom novog virusa korona, a naglašena je potreba nastavka saradnje u razmjeni informacija i podrške u prelaznom periodu ublažavanja mjera.

 

Naime, Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, sastao se danas sa predstavnicima SZO na čelu sa šefom Kancelarije SZO u BiH Viktorom Olšavskim. Sastanku na kojem je razgovarano o mjerama preduzetim povodom pojave novog korona virusa u RS prisustvovala je i konsultantica SZO za pripremljenost i operativno planiranje Patricija Kormos.

 

Ministar Šeranić upoznao je predstavnike SZO sa mjerama nadzora koje se još sprovode, postupanjima sa osobama koe su pod zdravstvenim nadzorom, kao i protokolima za dijagnostiku i uspostavljenim kapacitetima za dijagnostiku u četiri laboratorije u RS. I u ovom periodu, za vrijeme vanredne situacije, naglasio je ministar Šeranić, Fond zdravstvenog osiguranja RS finansira zdravstvene usluge za sve građane, u javnim zdravstvenim ustanovama, bez ovjeravanja zdravstvene knjižice.

 

Posebno je bilo riječi o nastavku epidemiološkog nadzora nad novim virusom korona, ali istovremeno i na povratku zdravstvenog sistema u puni kapacitet pružanja ostalih zdravstvenih usluga stanovništvu uz mjere prevencije širenja virusa. Na sastanku je bilo riječi i o podršci SZO na polju edukacije i daljeg usavrašavanja medicinskog kadra, kao i aktivnostima u oblasti zaštite mentalnog zdravlja.

 

Naglašeno je da RS može da računa na dalju podršku SZO u segmentu dijagnostike, ali i daljeg jačanja kapaciteta i spremnosti na odgovor za predstojeću sezonu gripa i pojave novog virusa korona na jesen.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *