Parlament BiH smijenio zamjenika ministra civilnih poslova

Društvo

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izglasao je danas u Sarajevu smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića sa 22 glasa, protiv je bilo 11, dok su tri poslanika bila uzdržana.

 

Zahtjev su podnijeli poslanici SDS-a Mirko Šarović, Dragan Mektić, PDP-a Mira Pekić, Branislav Borenović, SDP-a Nermin Nikšić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina, DF-a DŽenan Đonlagić, Zlatan Begić, Enver Bijedić, Vlatko Glavaš, A-SDA Jasmin Emrić, te Naše stranke Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut.

 

Mektić je, obrazlažući zahtjev, ponovio da je razlog za ovu smjenu to što je Ilić vlasnik privrednih subjekata kod kojih su inspektori Republičke uprave za igre na sreću otkrili ilegalno priređivanje igara na sreću. Te nezakonite radnje trajale su oko dvije godine i Iliću su donijele protivpravnu finansijsku dobit.

 

Tokom rasprave, poslanik Nenad Stevandić rekao je da je u ovom slučaju riječ o prekršajima, a ne krivičnim djelima, te da Ilić nije vlasnik, nego suvlasnik pomenutih privrednih subjekata.

 

– Ne postoji nikava krivična odgovornost, nego samo dva prekršaja koja su sankcionisana novčanom kaznom, a pet takvih prijava je odbačeno, rekao je Stevandić.

 

Poslanik PDP-a Borenović pridružio se Mektiću u optužbama na račun Ilića i zahtijevao njegovu smjenu, a na sličan način diskutovao je i poslanik SDP-a Saša Magazinović, insistirajući na Ilićevoj ostavci.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *