Sabor SPC danas bira patrijarha

Društvo

Sabor Srpske pravoslavne crkve, na kojem se bira novi patrijarh, počeo je jutros liturgijom u Spomen hramu Svetog Save, na Vračaru.

 

Monah Matej iz manastira Sisojevac danas bi u kripti Hrama Svetog Save trebalo žrijebom da izvuče ime novog patrijarha SPC – jednog između trojice vladika-koji će u tajnom glasanju dobiti natpolovičnu većinu glasova samih vladika.

 

Kako piše beogradski “Blic”, najveće šanse da se njihova imena nađu u kovertama, koje će biti na Jevanđelju, imaju vladika Irinej Bački, episkop banjalučki Jefrem i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

 

Pored njih, šanse da se nađu među trojicom kandidata za tron patrijarha ima i Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

 

Saborom predsjedava episkop sremski Vasilije jer je episkop šabački i admnistrator eparhije valjevske Lavrentije, koji je kao najstariji episkop bio planiran za predsjedavajućeg, juče hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije u Beogradu. Saboru prisustvuje 36 vladika od ukupno 39 koliko ih je u Sinodu, a ne prisustvuju episkop šabački Lavrentije zbog bolesti, australijsko novozelandski Siluan i episkop zapadno američki Maksim.

 

Sjednica Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), na kojoj se bira novi patrijarh, kao i u ranijim prilikama, zatvorena je za javnost.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *