SIPA pokreće postupak protiv inspektora Marka Pandže

Hronika

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenula je interni postupak protiv inspektora ove agencije Marka Pandže koji je označen kao posrednik u navodnoj umiješanosti predsjednika VSTS, Milana Tegeltije, u korupciju.

 

“Ono što možemo potvrditi je da je 22. maja 2019. godine pokrenuta interna istraga, koju provodi Odjeljenje za unutrašnju istragu, a po navodima pisanja portala Žurnal,” rekao je za Faktor portparol SIPA-e Luka Miladinović.

 

Dodao je da samu istragu iz SIPA-e ne mogu komentarisati, jer je ona u nadležnosti državnog Tužilaštva.

 

Nakon što disciplinski postupak bude proveden, te bude eventualno utvrđena odgovornost inspektora Pandže, biće odlučeno o eventualnoj suspenziji ili drugim mjerama protiv ovog policijskog službenika.

 

Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu u ovom slučaju, a za danas je u prostorijama Tužilaštva planirano saslušanje Nermina Aleševića, privrednika koji je snimao davanje novca inspektoru SIPA-e za navodnu uslugu koju je tražio od Milana Tegeltije.

 

Na snimku koji je objavio Žurnal se vidi kako Tegeltija sjedi u društvu inspektora SIPA-e Marka Pandže za kojeg se ranije tvrdilo da je uzeo 2.000 KM od biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića kako bi kod tadašnje glavne tužiteljke Tužilaštva KS Dalide Burzić “pogurao” njegov predmet.

 

Tegeltija je, kako se vidi na snimku, saslušao Aleševića u vezi s problemom koji ima s predmetom koji je kod Burzić, da bi potom napustio ugostiteljski objekt u kojem se radnja odvija.

 

Pola sata kasnije, nakon što je Tegeltija upoznat o pojedinačnom predmetu i nakon što je dao upute Aleševiću da Marku iz SIPA-e proslijedi broj pojedinačnog predmeta, uslijedio je dogovor između Pandže i Aleševića.

 

faktor.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *