Savković: U RS se pojavile nove smrtonosne droge

Hronika

U Republici Srpskoj pojavile su se nove droge koje imaju razarajuće dejstvo. Prema dosadašnjim analizama pokazalo se da imaju deset jače dejstvo od postojećih i često izazivaju smrt.

 

Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Milosav Savković kazao je danas u Banjaluci da je među njima i „ajs droga“ koja je prije oko sedam dana zaplijenjena u Bijeljini.

 

Osim toga identifikovane su još četiri nove droge od 2015. godine, ali još uvijek se čeka odluka Ministarstva bezbjednosti BiH da se uvrste na listu psihoaktivnih supstanci, odnosno opojnih droga.

 

“One razaraju centralni nervni sistem i cjelokupan ljudski organizam, te predstavljaju i društvenu opasnost”, istakao je Savković.

 

Naveo je da je jedan od njih „ajs droga“. On je naglasio da takve droge na naše područje dolaze uglavnom sa istočno-evropskog tržišta, te da na domaćem terenu nema saznanja da postoje laboratorije.

 

“Sve nove vrste sintetičkih droga imaju do deset puta jače dejstvo u odnosu na postojeće droge i kao takve veoma često imaju smrtni ishod. Takve droge su proizvedene u laboratorijama i izazivaju smrtne posljedice”, dodao je Savković.

 

On je iznio i podatak da je u toku ove godine u RS realizovano deset akcija pri čemu je razbijeno više kriminalnih grupa, a zaplijenjeno je oko 370 kilograma marihuane, 1,7 kilograma kokaina, 1,2 heroina, 4,5 kilograma hašiša, oko 8.000 tableta ekstazija.

 

Milan Latinović iz Ministarstva zdravlja RS je iznio podatak da je prošle godine u RS liječeno 540 ovisnika, među kojima najviše heroinskih zavisnika, starosti oko 35 godina.

 

Takođe, istraživanja sa djecom uzrasta od 15 godina u RS došlo se do podatka da je njih pet do šest odsto imalo određene kontakte sa opojnim drogama.

 

Latinović je naglasio da je veliki problem i konzumacija alkohola kod djece ovog uzrasta.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *