PRAVDA NA DUGOM ŠTAPU
Atentator na Antona Josipovića oslobođen krivice

Hronika

Zoran Srdić, jedini osumnjičeni za pokušaj atentata na banjalučkog boksera i osvajača zlatne olimpijske medalje Antona Josipovića u novembru 1997. godine, oslobođen je optužbi pred Višim sudom u Jagodini.

 

Srdić, koji je pucao na Josipovića prije 23. godine u kafe baru “Mustang” u Banjaluci, pobjegao je u Srbiju i bio je godinama nedostupan pravosuđu Republike Srpske.

 

Prema prvim analizama presude, sud u Jagodini nije uvažio “prepoznavanje preko fotografije”. Josipović ne krije nezadovoljstvo presudom.

 

– Kako mi je pojasnio moj advokat, problem je bio u prepoznavanju preko slike. Pa, realno, nije moglo da bude drugog prepoznavanja jer je to jutro prešao u Srbiju i nije dolazio u BiH 23 godine. Tužilac je najavio da će uložiti prigovor na presudu, ali ne vjerujem u drugačiji ishod. I ne znam ni ko je kriv zbog ovoga. Banjalučko tužilaštvo koje od 1997. godine nije izgradilo bolji predmet, pogotovo jer je Srdić bio jedini osumnjičeni, ili Sud u Jagodini koji je na krivično djelo “Pokušaj ubistva na izrazito svirep i podmukao način” oslobodio jedinog i prvoosumnjičenog, rekao je Josipović za Istinito.

 

Pokušaj ubistva Antona Josipovića dogodio se 4. novembra 1997. u kafe baru “Mustang” u Banjaluci.

 

Josipović je u to vrijeme živio u inostranstvu i prvi put je nakon rata došao u rodnu Banjaluku da prisustvuje memorijalnom turniru “Radovan Bisić” kako bi odao počast prijatelju i kolegi.

 

Josipović je neposredno nakon atentata u izjavi za medije rekao da je nakon turnira, u društvu starih prijatelja, otišao u kafić. Tu mu je, ničim izazvan, prišao golobradi mladić i u njega ispalio dva metka, kalibra devet milimetara.

 

– Sjedio sam sa starim društvom, zezamo se, razgovaramo… Vidim nekog dečka, u društvu sa dvije cure i još jednim momkom, koji mi djeluje nervozno. Primjetio sam da je nekoliko puta izlazio i vraćao se u kafić i u jednom trenutku vraća se s pištoljem u ruci. Prilazi mi i govori: “Majku ti ustašku, šta ćeš ti ovdje” i puca. Prvi metak pogodio me je u ruku, a drugi u grudni koš u blizini srca – prisjeća se Josipović, koji se od ranjavanja oporavljao dvije godine, od čega je pola godine proveo u bolnici.

 

On kaže da je njegovom društvu odmah bio poznat identitet napadača, ali je on isto veče pobjegao u Srbiju, zbog čega nikada nije uhapšen u Republici Srpskoj.

 

– Odmah su mi rekli da je taj momak bio pripadnik tadašnje Državne bezbjednosti koja je tokom rata učestvovala u mnogobrojnim ubistvima i pljačkama. Ja sam tu bio neka kolateralna šteta i uvjeren sam da su ga pojedinci iz službe instruisali da pokuša da me ubije. A nisam bio jedina žrtva – rekao je Josipović za nezavisne 10 godina poslije atentata.

 

Nakon 20 godina istrage, tužilaštva Srbije i republike Srpske konačno su uspjela da uđu u trag Zoranu Srdiću iz Jagodine, osumnjičenom za pokušaj ubistva Antona Josipovića, slavnog banjalučkog boksera i osvajača zlatne olimpijske medalje u Los Anđelesu 1984. godine.

 

Okružno javno tužilaštvo (OJT) u Banjaluci predmet protiv Srdića ustupilo je Višem javnom tužilaštu u Jagodini jer on ima državljanstvo Srbije.

 

Po zamolnici pravosudnih organa iz Srbije tužilac OJT Banjaluka, u prisustvu tužioca iz Jagodine, u martu 2017. godine saslušao veći broj svedoka u vezi sa atentatom.

 

Viši sud u Jagodini je oslobodio krivice Zorana Srdića.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *