Oduzete cigarete i duvan u vrijednosti od 222.000 KM

Hronika

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH na području Tuzle i Tuzlanskog kantona privremeno su oduzeli veću količinu cigareta i sitno rezanog duvana ukupne tržišne vrijednosti 222.000 KM.

 

Radi o jednoj od najvećih zapljena cigareta na području Tuzlanskog kantona i BiH u posljednjem periodu.

 

Tokom akcije pod nazivom „King“ pretresli su objekte i vozila i pronašli 33.300 kutija raznih cigareta, kao što su FM i King, te 256 kilograma sitno rezanog duvana.

 

– Ovi proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markica koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje i bili su namijenjeni prodaji na „crnom tržištu“. Aktivnosti na terenu provedene su u saradnji sa MUP Tuzlanskog kantona. Postupanja na terenu provedena su u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH – saopšteno je iz UIO BiH.

 

Kako ističu, protiv osumnjičene osobe biće podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu BiH, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

 

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijalizovanu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD putem Programa EXBS.

 

– Ovakav modalitet saradnje između Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i UIO pokazuje odlučnost i istrajnost u borbi protiv svih vidova kriminaliteta, što naročito dolazi do izražaja tokom pandemije uzrokovane virusom korona – navode iz UIO BiH.

 

Podsjećaju da i građani mogu prijaviti svaki oblik utaje carine iliu PDV, te nelegalnu prodaju akciznih proizvoda na otvorenu liniju 080 02 06 07, a svi pozivi su besplatni i anonimni.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *