Borenović: Vladajuća koalicija odgovorna za blokadu

Politika

Branislav Borenović, predsjednik PDP predložio je Bakiru Izetbegoviću da potpišu deklaraciju u kojem između ostalog stoji da će biti stavljena tačka na bilo kakve referendume u narednih pet godina. Ali, političke saglasnosti nije bilo, istakao je Borenović.

 

– Prva reakcija od strane Izetbegovića je bila pozitivna ali na kraju to nije htio da potpiše. Žao mi je što jedna tako dobra ideja od strane PDP nije dobila podršku. Imao sam nadu da ćemo bar politički biti spremni da se suzdržimo od bilo kakvih tenzija koje mogu proizvesti evidentne sukobe u zemlji. Pojedine strukture očigledno da nemaju šta ponuditi osim sukoba – kazao je Borenović za N1.

 

Lider PDP kazao je da treba pronaći pojedinačne krivce parlamentarnog zastoja a ne generalizovati krivicu na sve poslanike:

 

– Nalazimo se u apsurdnoj situaciji da smo možda jedina zemlja na svijetu u kojoju nova vladajuća koalicija blokira rad Parlamenta, to nigdje nema. Uglavnom ga blokira jedna politička stranka, opozicija. Nevjerovatno je da presjedavajuća Parlamenta izbjegava dati odgovor na poslaničko pitanje zašto Parlament ne radi, da li je tačno da ne radi zato što određeni poslanički klubovi nisu poslali svoje prijedloge članova parlamentarnih tijela kao ključni uslov da Parlament funkcioniše. Treba objaviti imena tih ljudi. Ne može se reći da su svi poslanici u Parlamentu odgovorni što on ne radi.

 

Borenović je objasnio i ko su ti krivci.

 

– Ključna odgovornost je na vladajućoj koaliciji koju čine tri političke stranke: HDZ, SNSD, SDA. One su se obavezale da će voditi Parlament BiH u ovom četvorogodišnjem periodu. Ključno pitanje je zašto vladajuća koalicija drži cijeli Parlament u blokadi i zašto su građani ove zemlje taoci takvog neodgovornog ponašanja nove koalicije? Najveća odgovornost za nerad parlamentarne skupštine leži na onima koji su započeli vlast i imaju skupštinsku većinu – dodaje on.

 

Istakao je potrebu i za održavanjem sjednice na kojoj bi se raspravljalo o pravosuđu i najnovijoj aferi u VSTS.

 

– Parlament BiH bi trebalo da razmatra stanje u pravosuđu, očekujem da se pojavi ta inicijativa. To ako ništa drugo zaslužuje bar ozbiljnu raspravu u kojoj bi se došlo do određenih zaključaka i rješenja šta dalje kako bi vratili građanima povjerenje u pravosudni sistem. Ovo što se dešava u pravosuđu BiH zaista pokazuje da je to najslabija karika u društvu u kom živimo. Gdje god imate pravosuđe koje ne može da odgovori na ključna pitanja vezano za određene istrage, ubistva, korupciju, kriminal, pravosuđe koje svoje poslove radi po raznoraznim kafanama, kafićima – to je neprihvatljivo. U normalnim razvijenim demokratijama je skoro nemoguće da tako lako dođete do sudija i tužilaca i raspitate se za svoje predmete – dodao je Borenović.

 

Istakao je da zemlje u okruženju intezivno rade na jačanju pravosuđe dok je u BiH stanje iz godine u godine sve lošije.

 

n1info.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *