Magazinović pisao Predsjedništvu zbog problema odlaganja nuklearnog otpada

Politika

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je otvoreno pismo članovima Predsjedništva BiH povodom problema odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore.

 

Magazinović navodi da se prije četiri mjeseca članovima Predsjedništva BiH obratio kao poslanik i predsjednik Zelenog kluba, koji čine poslanici iz parlamenata na svim nivoima vlasti, i to iz različitih stranaka okupljeni oko tema energetske efikasnosti, ekologije i energetike.

 

– Naš rad zasnovan je na principu da, uvažavajući sve različitosti, prije svega političke, ipak, postoje teme oko kojih smo saglasni i da na njima možemo uspješno sarađivati i dati dobar primjer da politički angažman ne mora i ne treba biti zasnovan isključivo na sukobima i nerazumjevanju – navodi Magazinović.

 

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da ovaj poslanik SDP smatra da je veoma važno da Predsjedništvo BiH zna da je protivljenje ovoj neshvatljivoj odluci Hrvatske ujedinilo sve političke aktere u BiH.

 

Hrvatska namjerava da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže i skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, nekoliko stotina metara od granice sa BiH, isto toliko udaljeno i od područja odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, te manje od tri kilometra od središta opštine Novi Grad u Republici Srpskoj.

 

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 27. maja 2016. godine Rezoluciju o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i protivljenju aktivnostima u vezi sa izgradnjom skladišta i odlagališta na Trgovskoj gori.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *