Višković: Tužba FBiH protiv RS se odnosi na 2012. godinu

Politika

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, rekao je da se tužba koju će Federacija BiH pokrenuti protiv Republike Srpske odnosi na period 2012. godine, dok se tužba Srpske protiv FBiH odnosi na period od maja 2017. do 31. decembra 2018. godine.

 

Višković kaže da je očigledno da je ova tužba Federacije BiH izazvana tužbom koju je pokrenula Republika Srpska.

 

“U momentu podnošenja tužbe bio sam svjestan da će to izazvati određene reakcije kod njih, i to je dobro, jer znači da ćemo, kada bude formirana nova vlada FBiH, sjesti i razgovarati o tome”, naveo je Višković.

 

On ističe da je, i pored toga, Republika Srpska još više oštećena, jer je dug Federacije prema Srpskoj veći od njenog duga prema ovom entitetu. Podsjetio je da je Republika Srpska već dobila jednu tužbu od 28 miliona KM.

 

“Mi već imamo jednu presuđenu stvar, tužbu od 28 miliona, koja je već izvršna, ali je jedan sudija stopirao to izvršenje do septembra 2019. godine. Došao je septembar, a mi smo naplatili samo četiri miliona KM. Očekujem da će u drugoj polovini mjeseca biti naplaćen ostatak”, naveo je Višković.

 

Vlada FBiH prihvatila je danas informaciju o pokretanju tužbe protiv Republike Srpske na osnovu, kako tvrde, neizmirenih poravnanja prihoda od indirektnih poreza.

 

Kako tvrde, FBiH je tim osnovom pretrpjela štetu od 32 miliona maraka na osnovu obračunatog drugog privremenog poravnanja za 2012. i 2016. godinu.

 

“S tim u vezi, Vlada FBiH je dala saglasnost Ministarstvu finansija FBiH, koje zastupa Federalno pravobranilaštvo, da, u ime FBiH pokrene tužbu protiv RS – Ministarstva finansija, radi naknade štete zbog neodobravanja prijedloga obračuna drugih privremenih poravnanja između entiteta za 2012. i 2016. godinu kod raspodjele prihoda od indirektnih poreza”, saopšteno je danas iz Vlade FBiH.

 

Nataša Krsman, portparol Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže da oni ne mogu komentarisati najave tužbi niti ulaziti u njihovu suštinu dok ne stignu na izjašnjenje.

 

“Predsjedavajući UO na svakoj sjednici stavlja na dnevni red poravnanja i koeficijente za raspodjelu, ali nema saglasnosti entiteta i ne može se usvojiti odluka bez njihova oba glasa. Pokušava se naći rješenje na sjednicama”, kaže ona.

 

Sa druge strane, pak, Vlada RS uputila je Sudu BiH tužbu protiv FBiH zbog duga od raspodjele prihoda od indirektnih poreza u vrijednosti od 34,5 miliona maraka u periodu od jula 2017. godine do decembra 2018. godine.

 

Inače, kako saznajemo od dobro upućenog izvora, najizvjesniji ishod obje tužbe će biti njihovo odbacivanje, jer je, kako podsjeća, Sud BiH već dvije tužbe FBiH po tom osnovu odbacio kao neosnovane, zato jer su zasnovane na odluci o privremenom poravnanju.

 

“Ove tužbe su na neki način pokušaj da se dođe do održivog rješenja, odnosno do donošenja odluke o trajnim poravnanjima. Konačne odluke nisu usvojene još od 2012. godine”, rekao je naš izvor.

 

Podsjećanja radi, na posljednjoj sjednici Upravnog odbora UIO BiH donesen je zaključak kojim je UIO obavezan da dostavi polazni materijal koji će sadržavati sva izvršena i neizvršena poravnanja od 1. januara 2006. do 30. juna 2019. godine.

 

Prema tim materijalima, kako nam je nezvanično rečeno, FBiH je “u minusu” u odnosu na RS, odnosno prihodi idu u korist RS.

 

Jedina uspješna tužba po ovom osnovu je dobijen spor protiv FBiH od strane RS, jer je po presudi Suda BiH za poravnanja iz perioda kad je bio usvojen trajni koeficijent utvrđen dug FBiH prema RS od 28 miliona maraka, od čega se oko 15 miliona odnosi na glavnicu, a ostatak na kamate.

 

Mediji su pisali da je RS do sada uspjela naplatiti od UIO 4,2 miliona maraka.

 

nezavisne.com

Tagged

1 thought on “Višković: Tužba FBiH protiv RS se odnosi na 2012. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *