Evropska unija uspostavila antiteroristički registar

Svijet

Evropska unija uspostavila je zajednički antiteroristički registar kako bi bilo olakšano procesuiranje i donošenje optužbi protiv osumnjičenih militanata i ljudi koji se vraćaju u svoje zemlje nakon što su učestovali u borbama na strani Islamske države u Siriji i Iraku, saopštili su danas zvaničnici Unije.

 

Taj potez je djelom usmjeren i na rješavanje sudbine stotina državljana EU koji su se borili za Islamsku državu, a sada se nalaze u zatvorima u Iraku i Siriji, prenosi Rojters.

 

Agencija navodi da bi mnogi od njih mogli da se vrate u Evropu a da se ne suoče sa suđenjem zbog nedostatka dokaza protiv njih, što izaziva zabrinutost u zemljama EU.

 

Nova baza podataka ujediniće informacije iz svih 28 članica EU o istragama koje su u toku, optužbama i osudama protiv militanata, što će pomoći saradnji između državnih tužilaštava.

 

Očekuje se da će to pomoći da budu osuđeni ratni zločinci i drugi militanti, kojima bi inače moglo da bude suđeno za lakše zločine ili da im uopšte ne bude suđeno zato što protiv njih u EU nije prikupljeno dovoljno dokaza.

 

“Militanti bi mogli da dobiju lakše kazne zato što se protiv njih sprovode paralelne istrage u različitim državama EU, ako te istrage ne budu koordinisane, s obzirom na to da jednoj osobi ne može da se sudi dva puta za isti zločin”, izjavio je Ladislav Harman, šef Evrodžasta, agencije EU koja će upravljati registrom i koordinirati pravne istrage u evropskim zemljama.

 

“Nova baza podataka bi mogla da spriječi nove napade u Evropi, pošto će tužilaštva imati više podataka o osumnjičenima”, istakao je Harman.

 

On je dodao da je neophodno da se uspostave sigurni, šifrovani kanali za prenos elektronske dokumentacije, kako bi se smanjio rizik od sajber-napada.

 

Evropski komesar za bezbjednost Džulijan King rekao je Rojtersu da se u kampovima u Siriji i Iraku nalazi najmanje 1.300 državlljana Evropske unije, od kojih su više od polovine djeca.

 

Novi rergistar dostupan je samo državama EU, a King kaže da ako Velika Britanije izađe iz bloka bez dogovora, neće biti u mogućnosti da pristupi podacima.

 

U registru će se nalaziti informacije o džihadistima, političkim ekstremistima i svim vrstama radikalnih militanata, ali njegova upotreba u prvo vrijeme će biti po svoj prilici usmjerena na borce koji se vraćaju u Evropu.

 

Vlasti evropskih država godinama nisu bile raspoložene da dijele informacije o sudskim procesima, iako je međudržavna saradnja pojačana nakona napada u Parizu, pokazuju podaci Evrodžasta.

 

U Evropi se posljednjih godina dogodilo nekoliko napada, uključujući dva velika, u Parizu u novembru 2015. i u Briselu nekoliko mjeseci kasnije, kada su poginule desetine ljudi.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *