Lajčak: EU nema luksuz da čeka pet godina na proširenje

Politika

Ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak, smatra da Evropska unija nema luksuz da čeka narednih pet godina na proširenje članstva zemljama Zapadnog Balkana.

 

Taj stav Lajčak je izneo uoči svečane ceremonije uručivanja počasnog doktorata, koji mu je dodijelio Univerzitet u Mostaru.

 

Primajući počasni doktorat, Lajčak, koji je bio visoki predstavnik u BiH, zahvalio je na odluci da mu se dodijeli to priznanje, koje, kako je rekao, visoko cijeni jer je Univerzitet u Mostaru dobo poznat u svijetu.

 

Prethodno, Lajčak je novinarima rekao da je stava da Evropska unija treba da bude aktivna, vidljiva i prisutna na tom području.

 

“Nije tajna da pitanje proširenja trenutno nije vrlo popularno, jer ima mišljenja da Evropska unija mora prvo da izvrši unutrašnju konsolidaciju – da završi pitanje Bregzita, riješi pitanje Turske i tek onda da počne da se bavi proširenjem”, rekao je Lajčak.

 

On, međutim, smatra da je to greška.

 

“Svi ti procesi moraju da idu paralelno, jer nemamo taj luksuz da ostavimo ovo područje da čeka pet godina. Stoga, moramo se angažovati, jer Balkan je dio evropskih rješenja, nije to usluga koju Evropska unija daje ovom području”, rekao je šef slovačke diplomatije.

 

Predsednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović, koji je ranije danas razgovarao sa Lajčakom, rekao je da se nada da će nakon subote i Kongresa SDA, početi intenzivnije da se razgovara o ključnim pitanjima, kako bi vlast u BiH na svim nivoima mogla da profunkcioniše.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *