PDP: Dodik ne može da najavljuje odluke institucija Srpske

Politika

Predsjedništvo PDP pozvalo je još jednom građane da se pridržavaju uputstava zdravstvenih stručnjaka kako bi ova epidemija prošla što prije i što bezbolnije.

 

– Takođe, insistiramo da se zdravstvene preporuke i restriktivne mjere ograničenja kretanja jednako primjenjuju na sve građane. Licemjerno je tražiti od građana Republike Srpske da se ponašaju na jedan način, a istovremeno omogućiti najvišim funkcionerima u Srpskoj i članovima njihovih porodica sasvim drugačije ponašanje- navodi se u saopštenju PDP nakon telefonske sjednice Predsjedništva te stranke na kojoj je razmatrana aktuelna situacija u Republici Srpskoj i BiH.

 

Predsjedništvo PDP se zahvaljuje svim zdravstvenim radnicima u Republici Srpskoj koji su u proteklih mjesec dana svojim angažmanom dali nemjerljiv doprinos zaštiti zdravlja građana Republike Srpske u borbi protiv epidemije korona virusa.

 

Smatraju da je neophodno da se nakon završetka ove epidemije značajno povećaju plate u zdravstvu, kao i da se bolje opreme zdravstvene institucije kako bi ovaj sektor mogao uspješno da se nosi sa izazovima u budućnosti.

 

– Predsjedništvo PDP poziva Vladu Republike Srpske da promijeni svoju Odluku o određivanju prioritetnih projekata iz programa javnih investicija Republike Srpske za finansiranje iz budžeta u 2020. godini i odloži kupovine određenih poslovnih prostora, dok podrška zdravstvenim ustanovama treba da ostane prioritet. Prioritet Vlade treba da bude i podrška privredi, a ne neproduktivna potrošnja koja može sačekati i neka bolja vremena – ističe se u saopštenju.

 

Dodaje se da PDP poziva Vladu i predsjednicu Republike Srpske da hitno izmijene i Uredbu sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed korona virusa, i to na način da se zaposlenima kod poslovnih subjekata kojima je zabranjen rad isplati iznos najniže plate ne samo za april mjesec, nego i za srazmjeran dio mjeseca marta u kojem je bio zabranjen rad.

 

– Svjesni nužnosti rada privrede, pozivamo Vladu da pripremi okvirni kalendar smanjenja restrikcija za privredu i građane, jer je jasno da će cijeli svijet još mjesecima morati da živi sa korona virusom. U tom smislu, potrebno je pripremiti i pripremi ozbiljne zdravstveno-sanitarne protokole po kojima će, pod prijetnjom krivično-pravne odgovornosti, morati postupati poslovni subjekti i građani u tim uslovima – stoji u saopštenju PDP.

 

Predsjedništvo ove stranke, takođe, traži od Vlade Republike Srpske i predsjednice Republike Srpske da pokažu daleko veći stepen ozbiljnosti i međusobne koordinacije prilikom donošenja mjera za vrijeme vanrednog stanja.

 

Nekooredinisanost pojedinih odluka i uredbi, poput onih o o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije, odnosno stanja, kako ističu u PDP, unose dodatnu konfuziju kod građana.

 

– Predsjedništvo PDP posebno traži od Vlade i predsjednice Republike Srpske da sačuvaju i svoj i dignitet same Republike Srpske i što prije zaustave samovolju srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nedopustivo je da srpski član Predsjedništva BiH uzurpira ustavne nadležnosti za vrijeme krize izazvane epidemijom, da preuzima poslove Vlade, predsjednice i Narodne skupštine Republike Srpske, da najavljuje odluke organa i institucija Republike Srpske, iako za njihovo donošenje nije nadležan. Srpski član Predsjedništva BiH nije epidemiolog niti je zdravstveni stručnjak drugog profila, te svojim ponašanjem ne samo da grubo povrijeđuje ustavnu poziciju Republike Srpske nego dovodi potencijalno u opasnost i zdravlje stanovništva – ističe se u saopštenju.

 

Da bi se ovo grubo derogiranje ustavne pozicije Srpske što prije zaustavilo, Predsjedništvo PDP traži od Vlade i predsjednice da odmah zaustave srpskog člana Predsjedništva BiH u njegovim atacima na ustavni poredak i ustavne nadležnosti institucija Republike Srpske.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *