BiH zajam od 33,1 miliona evra za prevenciju Covida-19

Politika

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora potpisao je danas ugovor o zajmu sa Emanuelom Salinasom, šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH čime je odobreno 33,1 miliona evra pomoći BiH namijenjenih za prevenciju virusa korona.

 

“Ugovor o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa Covid -19”, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

 

Bevanda se zahvalio predstavnicima Svjetske banke na razumijevanju i brzoj reakciji kako bi bila osigurana sredstva u borbi protiv virusa korona u BiH.

 

“Novac je namijenjen za oba entiteta koji su i korisnici ovog kredita i biće na njih i alociran tako što Federaciji BiH pripada 60 odsto, a Republici Srpskoj 40 odsto. Uvjeti su povoljni jer je rok otplate 32 godine sa sedam godina grejs perioda”, naglasio je Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

 

Kako se navodi u saopštenju, umplementatori projekta u Federaciji BiH, kojoj pripada 19.859.900 evra, su federalna ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike. Republici Srpskoj pripada 13.240.100 evra i projekt provodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

 

Bevanda očekuje da novac bude iskorišten svrsishodno u skladu sa uslovima zajma, te naglasio značaj ovakvih projkata u momentima kada se cijeli svijet susreće s teškim posljedicama pandemije i to ne samo zdravstvenim nego socijalni i ekonomskim.

 

“Cilj ovog projekta, između ostalog, je prevencija, otkrivanje i odgovor na prijetnju koju nameće pandemija Covid-19, te jačanje pripravnosti nacionalnih sistema javnog zdravstva i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u BiH”, zaključeno je u saopštenju.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *