Američki Kongres odobrio prodaju lovaca Hrvatskoj

Region

Američki Kongres odobrio je izraelsku prodaju aviona F-16 Hrvatskoj.

To tvrdi “Večernji list” pozivajući se na odgovor Stejt Departmenta.

Naime, istekao je rok od 15 dana u kojem su članovi kongresnog Odbora za vanjsku politiku trebali iznijeti svoje zamjerke na predloženi transfer američkog oružja trećoj strani, no njih nije bilo.

No, u skladu s onim što nalažu američki zakoni, Kongres je odobrio prodaju originalnih aviona, u stanju u kakvom ih je SAD isporučio Izraelu, prije izraelskih preinačenja, a vrijednost takvih mlažnjaka je 135 miliona dolara.

To znači da priča nije ni blizu kraja. Naime, nije uopšte bilo upitno hoće li SAD dozvoliti prodaju aviona u originalnom stanju (u kakvom ih Hrvatska ne želi). Problem je, naime, u bogatoj nadogradnji aviona koju su izveli Izraelci.

SAD od početka kaže da avioni moraju biti vraćeni na fabričku verziju, odnosno da moraju biti onakvi kakvi su bili u trenutku kad ih je SAD osamdesetih godina isporučio Izraelu.

No, Hrvatska od početka kaže da pristaje samo na one avione kakvi su dogovoreni s Izraelom. Dakle, na avione koji su uveliko nadograđeni.

“Ono što je bitno naglasiti je da u Hrvatsku moraju doći onakvi avioni oko kakvih smo se dogovorili”, rekla je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prije petnaestak dana. Slično misle i ostali visoki hrvatski zvaničnici.

Tako da bi ovo odobrenje Kongresa na kraju moglo za posao ne značiti apsolutno ništa.

Ključan je drugi postupak, kojem se kraj ni ne nazire

Naime, da bi Hrvatska dobila onakve borbene avione kakve je odabrala na tenderu, Amerika bi trebala odobriti prodaju modifikovanih F-16 Hrvatskoj, a iz SAD-a već neko vrijeme dolaze informacije kako nemaju namjeru pristati na prodaju modifikovanih F-16 Hrvatskoj. Ne treba zaboraviti na su na tenderu za nabavku vojnih aviona bili i Amerikanci s novim F-16.

Nakon što je, dakle, Kongres odborio prodaju ogoljenih F-16 Hrvatskoj, sada je red na drugi postupak, onaj u kojem će Izrael u direktnim pregovorima s SAD-om pokušati isposlovati prodaju modifikovanih F-16 Hrvatskoj. Hoće li Izraelci u tome uspjeti, nemoguće je predvidjeti.

(index.hr)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *