Đukanović: Nisu zahladili odnosi s Vučićem

Region

– Sastanaka sa Vučićem zvaničnih i nezvaničnih ima, malo više je bilo nezvaničnih i nije bilo tako davno kada smo se čuli, kazao je Đukanović.

 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kaže da je šansa Zapadnog Balkana evropska integracija i da bez toga nema ekonomskog i demokratskog razvoja.

 

Đukanović je u intervju BN TV kazao da je interes ovog regiona da Evropa bude naša zajednička kuća, koja će biti konkuretna sa drugim velikim silama.

 

“Mi svjedočimo globalnoj političkoj i bezbjednosnoj prekompoziciji i treba da budemo zainteresovani da Evropa sačuva konkurentnost”, kazao je Đukanović.

 

Govoreći o zemljama Zapadnog Balkana, Đukanović kaže da se dosta trošilo neracinalno vrijeme i da smo došli u situaciju da su interes za ovaj prostor pokazali i drugi globalni igrači, koji imaju svoje legitimne interese.

 

“Zapadni Balkan mora biti civilizacijski, kulturološki, ekonomski… dio Evrope. EU mora biti lokomotiva koja će to da povuče”, kazao je Đukanović, navodeći da se na tom putu posustalo i da je došlo do obnove, kako je rekao, loših politika kojima smo svjedočili devedetih godina.

 

“Pad entuzijatizma za proširenje EU dovelo je do pooštrenih kriterija i uslova za ulazak u EU”, kazao je crnogorski predsjednik.

 

On naglašava da zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu u evropskim i evroatlanskim integracijama, što je Crna Gora prepoznala ranije i na tom putu u odnosu na druge je u odmakloj fazi.

 

Kada su u pitanju odnosi sa Srbijom i predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Đukanović kaže da oni nisu zahladili, ali nisu kao što su bili ranije.

 

“Nisu zahladili naši odnosi. Sastanaka zvaničnih i nezvaničnih ima, malo više je bilo nezvaničnih i nije bilo tako davno, postoji komunikacija”, kazao je Đukanović.

 

Priznaje da je došlo do promjene u tim odnosima.

 

“Nije bilo tako davno kada su i sa jedne i sa druge adrese stizale poruke o odličnim međudržavnim odnosima, da bi danas, bez velike udubljenosti nego analizirajući samo ono što su političke javne poruke i ono što je uređivačka politika većine medija mogli da zaključimo da ti odnosi više nisu tako dobri kao što su bili u prethodnom periodu”.

 

Razlog vidi u tome što je, po njemu, otvoren prostor za obnovu, kako kaže, jako pogrešnih, nakaradnih teza koje su dovele do ugrožavanja vitalnih vrijednosti svih naroda koje su živjele na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedetih.

 

Upitan na koje teze misli, kaže da postoje ambicije određenih država u regionu da uređuju prava svojih sunarodnika u drugim državama.

 

“To je bio razlog za rat devedetih… i to je rodilo pogubne ideje koje su dovele do rata…”, podjsetio je crnogorski predsjednik.

 

Što se tiče priznanja Kosova, Đukanović kaže da je tu odluku donijela suverena država Crna Gora na bazi vlastite procjene onog što su regionalni interesi.

 

“Naša procjena je da je najvažniji regionalni interes stabilnost. saglasni tome mi smo zaključili da nećemo doprinijeti stabilnosti ako žmurimo pred realnošću. Tu odluku smo donijeli ne želeći da radimo na štetu Beograda ili u korist Prištine”, kazao je Đukanović i naveo da je o tome upoznao i tadašnje zvaničnike u Beogradu.

 

Da li se više čuje sa Vučićem ili Tačijem, Đukanović je odgovorio sa Vučićem i to mnogo češće.

 

Kaže da su prijateljski razgovori.

 

“To su razgvori dva državno odgovorna čovjeka. Razgovori u kojima se razlikujemo po određenim pitanjima ali je ono prihvatljivo zato što je podrazumijevajuće da i jedan i drugi, i svaki sledeći sa kojim razgovaramo, pokušavamo da primarno vodimo računa o interesima države koju predstavljamo. Naravno, sa sviješću da nikada ne možete apsolutizovati interese jedne države i da morate voditi računa da ti interesi budu kompatibilni sa onim što nam je zajednički regionalni interes, a to je stabilnost”, zaključio je Đukanović za BN TV.

 

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *