Agrokor podnio žalbu na rješenje o oduzimanju dionica

Region

Agrokor je danas podnio žalbu na rješenje slovenačke Agencije za zaštitu konkurence kojim su hrvatskom koncernu privremeno oduzete dionice Merkatora.

 

Slovenački tržišni regulator je saopštio prošle sedmice da je takvo rješenje doneseno kako bi se obezbijedilo da Agrokor plati kaznu od 53,9 miliona evra, koju mu je Agencije u septembru 2019. godine izrekla zbog neprijavljivanja koncentracije.

 

Budući da u roku od 48 sati mora da se odlučuje o žalbi, Agrokor očekuje da će nadležni Sud za prekršaje prije kraja ove godine poništiti odluku o oduzimanju dionica, obustaviti postupak osiguranja i vratiti Agrokoru oduzete dionice, odnosno da će iz registra izbrisati zabranu raspolaganja oduzetim akcijama, prenosi portal Indikator.ba.

 

Za Agrokor, odluka Agencije o oduzimanju dionica je neustavna, proizvoljna i nezakonita. Agencija je, tvrde, kod donošenja rješenja o oduzimanju dionica prekršila niz odredaba pravila postupka, što, kažu, dodatno potvrduje nezakonitost njene odluke.

 

Ključni prigovor koji Agrokor iznosi u žalbi je da Agencija nije imala pravni osnov za izdavanje odluke o oduzimanju dionica.

 

U žalbi se pozivaju na peti stav u članu 201. slovenačkog Zakona o prekršajima kojim se propisuje da je odluku o oduzimanju dionica moguće doneti ako se “strahuje da će se počinilac tokom prekršajnog postupka ili do izvršenja odluke sakriti ili otići u inostranstvo”.

 

Konkretno, Agencija je kao uslov za mjeru privremenog osiguranja naplate najprije trebalo da utvrdi da li zaista postoji mogućnost da Agrokor, koji je pravni subjekat, tokom prekršajnog postupka ili do izvršenja odluke postane nedostupan pravosudnim organima, navodi se u informaciji.

 

Budući da je konceptualno nemoguće da se pravno lice “sakrije, ode u nepoznato ili u inostranstvo”, Agencija u odluci o oduzimanju dionica ni ne daje obrazloženje za takvu bojazan niti objašnjenje zašto bi takav strah u konkretnom slučaju Agrokora, opravdavao privremenu mjeru oduzimanja dionica, obrazlažu iz Agrokora.

 

Dodaju da je važno istaći da odluku o oduzimanju dionica, Agencija nije donijela u zakonom propisanom postupku, već je o tome samostalno odlučio direktor Agencije Andrej Matvoz, prenosi portal Indikator.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *