Trivan: Vazduh u Beogradu nije svuda loš

Region

Vazduh nije svuda loš, već se mjeri na mjestima gdje je zagađenje najgore, pa nemamo uvid u prosjek, izjavio je danas ministar za životnu sredinu Srbije Goran Trivan navodeći da se posljednjih godina mnogo radilo, prije svega u ulaganje u motore autobusa GSP, priključivanje na daljinsko grijanje, odsumporavanje, prelazak eletrana na gas…

 

On je naveo da podaci govore da su u Beogradu od 2010. do danas u istom kvalitetu vazduha.

 

“Evo podataka za 2018. u poređenju sa 2011. Recimo u 2011. broj dana sa prekoračenjima je bio 133, a u 2018. 59 dana”, rekao je Trivan gostujući na TV Prva.

 

Ministar je kao glavne zagađivače naveo termoelektrane, elektro-energetske kapacitete i kaže da je tako svuda, a ne samo kod nas.

 

“Srbija nije izuzetak u regionu što se tiče velikih zagađivača. Naših 16 termoelektrana u regionu zagađuje više nego 250 elektrana u Evropskoj uniji”, rekao je on.

 

Dodao je i da “nemaju toliki problem sa PM česticama koliko sa sumporom” pa se zato stoga primjenjuje odsumporavanje.

 

Prema njegovim riječima, beogradske toplane “mnogo su uznapredovale” koristeći gasne kapacitete, a ne mazut.

 

“Najveći emiteri PM čestica su porodične kuće i njihova ložišta i indivudalne kotlarnice – vrtići, škole, zdravstvene ustanove koje nisu priključene na centralno grejanje i saobraćaj”, tvrdi ministar.

 

On je rekao da je u 260 objava iz njegovog ministarstva bila i preporuka da lokalne samouprave primijene mjere za poboljšanje kvaliteta vazduha, uključujući i ograničenje saobraćaja sa euro 3 motorima.

 

Ministar se, na pitanje voditelja, osvrnuo na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je pitao da li je on živ, rekavši da svi koji je citiraju i zloupotrebljavaju nisu shvatili na pravi način.

 

“Vučić i ja se znamo 25-30 godina i znamo kakav je čiji vokabular u ovoj ili onoj situaciji, a to je retoričko pitanje i ne odnosi se ni na šta ružno. Hoću da demistifikujem temu i neću da pravimo slučaj od nečega što nije slučaj”, rekao je on.

 

Na konstataciju voditeljke da je utisak da se nije dovoljno pojavljivao u medijima u kriznom trenutku, Trivan je rekao “loš vam je utisak” i naveo da je poslednjih dana imao čak 260 objava, ali da fizički ne može uvijek da bude na svakom mjestu jer je imao i druge unaprijed zakazane obaveze.

 

On je kazao da je istina negdje između – da se pojavljivao ali da je mogao i malo više.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *