Crna Gora će zabraniti javna okupljanja ako bude registrovan virus korona

Region

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković najavljuje zabranu javnih okupljanja, a to znači i litija koje su vid protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

 

U Crnoj Gori za sada nije registrovan nijedan slučaj zaraze koronavirusa, ali nije isključeno da će se i u njoj uskoro pojaviti.

 

S tim u vezi, predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković kaže da je “situacija ozbiljna” i da će “ako virus bude zabeležen javna okupljanja biti zabranjena”.

“Nadamo se da će tako ostati. Bojim se da su male šanse, zbog toga što se ta zaraza primakla našim granicama”, rekao je Marković danas novinarima.

 

On je ukazao na ozbiljnu situaciju u regionu, činjenicu da je cijela Italija u karantinu kao i da su registrovani novi slučajevi u Sloveniji, Hvatskoj, BiH, Makedoniji, Srbiji i Albaniji.

 

Marković je naveo da je juče održao sastanak sa nadležnim službama gdje su dogovorene nove mjere – zabrana putovanja u države koje su pod snažnim uticajem virusa, kao i druge mjere preporuka i upozorenja.

 

On je pozvao građane da ozbiljno shvate situaciju, da izbjegavaju rukovanja i grljenja, da vode računa te da svi zajedno se sačuvamo od ove opasnosti.

 

“Zabranićemo službena putovanja državne administracije van zemlje osim u izuzetnim slučajevima kada to nalažu opravdani državni interesi i uticati na promjenu navika i ponašanja građana u ovoj situaciji. Ozbiljna je situacija, zabrinut sam, u stalnom smo kontaktu sa nacionalnim timom koji je formiran po tom pitanju i pokušaćemo da uradimo sve da zaštitimo našu zemlju i naše građane”, rekao je premijer Crne Gore.

 

Na pitanje novinara da li je dovoljno osloniti se na preporuke građanima da izbjegavaju javna okupljanja, Marković je odgovorio da su već zabranjena javna okupljanja na sportskim događajima.

 

Rekao je i da će on otkazati svoja službena putovanja kao i druge događaje na kojima se predviđa veliki broj učesnika.

 

“Tamo gdje imamo direktan uticaj nastojaćemo da se smanje javna okupljanja, da se izbjegnu takve aktivnosti, da sugerišemo i upozoravamo građane da i oni promijene način ponašanja i vode računa o tome. Ako se pojavi virus u Crnoj Gori onda ćemo zabraniti svako javno okupljanje i procjenjivaćemo kojeg nivoa i karaktera će biti – da li će se to odnositi na škole i na neke druge funkcije u zemlji. Nadamo se da do toga neće doći”, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

 

On je ukazao i na to da opasnost od koronavirusa nije samo samo opasnost po javno zdravlje, iako je ono najvažnije, nego i po cijelu ekonomiju, standard i kvalitet života.

 

“Vlada i medicinske vlasti će uraditi sve da Crna Gora ne bude pogođena virusom korona, a da ako bude pogođena, to bude u najmanjoj mjeri”, poručio je Marković.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *