Turski tok će prolaziti kroz Srbiju

Svijet

Ruska kompanija “Gasprom“ donijela je odluku da gasovod “Turski tok“ nastavi svoju trasu kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Slovačku.

Takođe, počele su sve pripremne procedure u tim zemljama, piše ruski list “Komersant“.

Kako se navodi, prve isporuke gasa u Bugarsku i Srbiju počeće 2020. godine, do Mađarske će ruski gas stići samo godinu dana kasnije, što će omogućiti ruskoj kompaniji da do 2022. godine u potpunosti obustavi isporuku “plavog energenta“ preko Ukrajine, prenosi B92.

“Komersant“ ukazuje da je ovo takorecći “Južni tok“ koji je Evropska unija obustavila još 2014. godine pod pritiskom SAD.
Kako se ocjenjuje, ovog puta će biti drastično komplikovanije uticati na to da se projekat obustavi jer “Gasprom“ u potpunosti poštuje zakone Evropske unije.

Iako je Grčka takođe u planu da se priključi ovom gasovodu, kako ocjenjuje “Komersant“, još uvijek nije najjasnije kako će to izgledati.

Pretpostavlja se da će se Grčka spojiti na taj krak preko Bugarske ili pak da zamijeni azerbejdžanski gas na ruski nakon bude završena izgradnja gasovoda “TAP“, što je takođe planirano za 2020. godinu, prenosi Sputnik.

(B92)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *