Bankrotom žele izbjeći plaćanje odšteta

Svijet

Farmaceutska kompanija “Purdue Pharma”, najpoznatija po lijeku protiv bolova “Oksikodon” (OxyContin), razmatra proglašavanje bankrota kako se ne bi morala da se suoči sa velikim novčanim kaznama koje joj prijete zbog brojnih tužbi.

 

Kako piše “Gardijan”, kompanija je primila oko dvije hiljade tužbi zbog kontroverznog lijeka koji je navodno uveliko doprinio epidemiji zavisnosti o opijate u SAD-u. Korak o kojem razmišljaju “Purdue” i njeni bogati vlasnici porodica Sakler, samo pokazuje pritisak pod kojim su se našli.

 

Naime, jedini sastojak lijeka koji se 90-ih godina prošlog vijeka smatrao medicinskim otkrićem je oksikodon, sastojak hemijski sličan heroinu koji je čak dvostruko jači od morfijuma. Stoga ne čudi da je “Oksikodon” stvorio velik broj zavisnika, prvo od tog lijeka, a kasnije od heroina, budući da za njega nije potreban ljekarski recept, a i jeftiniji je.

 

Opijati, u koje su uključeni lijekovi protiv bolova koji se izdaju na recept, heroin i fentanil, u 2017. su uzrokovali 47.600 smrti od predoziranja, što je čak šestocifreni rast od 1999. “Purdue Pharma” zbog ovog lijeka je kroz svoju istoriju primila hiljade tužbi, ali svaki put su uspjeli da se nagode pa nikada nije došlo do suđenja, prenosi Novac.hr.

 

Ipak, čini se da ovog puta neće moći da izbjegnu izlazak pred sudiju. Farmaceutska kompanija primila je više od 1.600 tužbi za obmanu potrošača pri oglašavanju lijeka, odnosno zbog lažne tvrdnje da je lijek siguran, dok zapravo podstiče zavisnost te je tako uzrokovao brojna predoziranja.

 

Još nekoliko stotina tužbi primila je porodica u čijem je kompanija vlasništvu. Iz tog razloga “Purdue” i razmatra proglašenje bankrota. Kompanije koje se suočavaju sa brojnim tužbama često znaju da proglase bankrot kako bi izbegle plaćanje velikih novčanih odšteta iako finansijska situacija u firmi i nije tako loša.

 

Iako do sada “Purdue Pharma” nije proglašena krivom zbog zavisnosti koju su popularni lijekovi kompanije uzrokovali širom svijeta, prodaja “Oksikodona” i ostalih opijata ipak je pala, a recepti se više ne izdaju tako lako.

 

“Oksikodon” je 2017. svojom prodajom kompaniji donio 1,74 milijarde dolara, dok je samo pet godina ranije ta brojka iznosila 2,6 milijardi dolara.

 

(Jutarnji.hr)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *