Na čelu budućeg Doma naroda BiH Špirić, Čović i Izetbegović?!

Aktuelno Politika

U rukovodstvu novog saziva Doma naroda BiH, kako sada stvari stoje, sjediće Nikola Špirić, jedan od potpredsjednika SNSD-a, Dragan Čović, lider HDZ BiH, i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, saznaju “Nezavisne”.

 

Prema riječima našeg izvora, još nije odlučeno ko će biti šef Kluba Srba u Domu naroda i tu funkciju trebalo bi da obavlja ili dosadašnji prvi čovjek tog kluba Sredoje Nović ili Dušanka Majkić, koja ima veliko iskustvo kao parlamentarac jer je u nekoliko saziva bila poslanik u Predstavničkom domu BiH.

 

Nikola Špirić, delegat iz SNSD-a, juče nije mogao reći ko će biti kandidovan za rukovodstvo, a ko za šefa Srpskog kluba. Kako je rekao za “Nezavisne”, neumjesno je da o tome govori s obzirom na to da o tome treba da odluči partija.

 

Na čelo Hrvatskog kluba, kako saznajemo, trebalo bi da zasjedne aktuelni predsjednik Doma naroda BiH Bariša Čolak (HDZ BiH), koji je juče rekao “Nezavisnim” da je neozbiljno da govori u vezi s tom temom dok ne bude razgovarao s partijskim kolegama.

 

Klub Bošnjaka trebalo bi, kako saznajemo, da vodi Asim Sarajlić (SDA), ukoliko neku od funkcija SDA u ime partnerstva ne prepusti Fahrudinu Radončiću (SBB).

 

Kako nam je potvrdio Ognjen Tadić, član starog Kolegija Doma naroda BiH, Kolegij ovog doma biće u srijedu.

 

“Tada ćemo odlučiti o datumu konstituirajuće sjednice”, rekao je Tadić za “Nezavisne” i dodao da će u srijedu vidjeti šta planira i Bariša Čolak.

 

Čolak je “Nezavisnim” rekao da će konstituirajuća sjednica biti sazvana po poslovniku i da nema razloga da to ne bude čim prije s obzirom na to da, kako je istakao, imamo svih 15 delegata.

 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici potvrdiće rezultate posrednih izbora za Dom naroda BiH. Nakon što dan kasnije odluka bude objavljena u “Službenom glasniku BiH” steći će se uslovi da se naredne sedmice održi konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda BiH.

 

Podsjećamo, u novom Domu narodu biće predstavnici sedam stranaka, pa će tako osim Špirića, Novića i Majkićeve srpski delegati biti i Lazar Prodanović (SNSD) i Mladen Bosić (SDS), hrvatski pored Čovića i Čolaka biće još dvoje iz HDZ-a, Lidija Bradara i Marina Pendeš, te Zlatko Miletić (DF), dok će bošnjački uz Izetbegovića, Sarajlića i Radončića biti Amir Fazlić (SDA) i Denis Bećirović (SDP).

 

Nezavisne.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *