Hrvatska i EU zabranile transport ruske nafte Srbiji preko Jadrana

Aktuelno

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da će uvođenje Srbiji sankcija Evropske unije u energetici, po „eksplicitnom zahtevu i ultimatumu“ Hrvatske, direktno nanijti štetu u stotinama i stotinama miliona evra Srbiji i njenim građanima.

 

Hrvatska i još nekoliko članica EU izbacile su iz prvobitnog teksta osmog paketa sankcia Rusiji izuzeće transporta ruske nafte na Zapadni Balkan, prenosi zagrebački Večernji list.

 

Prvobitno je predviđen izuzetak od sankcija, odnosno planirano je da se dozvoli transport ruske nafte iz hrvatske luke Omišalj naftonovodom Janaf do Pančeva.
Međutim, nakon intervencije nekoliko članica EU, među kojima je i Hrvatska.

 

Kako prenosi Večernji, jedan od razloga je to što Srbija već uvozi dovoljno neruske nafte pa zabrana neće naneti veliku štetu, a drugi je neusklađivanje Srbije sa politikom EU, odnosno neuvođenje sankcija Rusiji.

 

Osmi paket sankcija EU protiv Rusije uključuje ograničavanje cene ruske nafte za zemlje izvan EU koje dovoze naftu morskim putem.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bijesan je zbog poteza Hrvatske na čije je insistiranje onemogućen uvoz ruske nafte preko Janafa, a što je obuhvaćeno novim paketom sankcija protiv Rusije, saznaju Novosti.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da će uvođenje Srbiji sankcija Evropske unije u energetici, po „eksplicitnom zahtevu i ultimatumu“ Hrvatske, direktno nanijti štetu u stotinama i stotinama miliona evra Srbiji i njenim građanima.

 

 

– Evropska unija je dozvolila te sankcije na uštrb života i standarda svih građana Srbije, uključujući i pripadnike hrvatske nacionalne manjine. Ovo će nas koštati na stotine miliona evra, istakla je Brnabić na televiziji Hepi.

 

Prema njenom mišljenju, Hrvatska je sankcije zatražila, „i time se hvali“, zbog toga što Srbija traži kažnjavanje odgovornih za zločin kod Bosanskog Petrovca u avgustu 1995. godine, kada su hrvatski avioni ubili civile, uključujući i djecu.

 

– U svom jadu i bedi, hrvatsko rukovodstvo nije ni sakrilo da su oni to uradili. Ovo je otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji, konstatovala je Brnabić.

 

Kako je objasnila, zbog tih sankcija, nafta koja stiže preko Jadranskog naftovoda (JANAF), a koji je u bivšoj Jugoslaviji gradila i Srbija i njeni građani, svojim novcem, biće najmanje 20 odsto skuplja.

 

– Ono što su mislili da urade Rusiji, u sredu su uradili nama, jer mi zavisimo od naftovoda iz Hrvatske. Koriste to za političku ucenu i odmazdu. Oni koriste energetiku za politički rat i odmazdu. Hrvatska, a EU je to dozvolila. Koriste energetiku za političke ciljeve, navela je Brnabić i dodala da jedva čeka da EU to objasni.

 

Ona je ocijenila da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na skupu Evropske političke zajednice u Pragu ima jako dobre argumente da iznese „svu njihovu sramotu, bruku i licemerje“.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *