Optužnica protiv carinika zbog uzimanja mita

Hronika

Protiv carinika Ognjena Gajića (43) iz Brčkog i Adema Mujkanovića (39) iz Šamca, Tužilaštvo BiH podglo je optužnicu koja ih tereti da su uzeli novac, kako bi bez carinske procedure propustili teretno vozilo sa bijelom tehnikom i kućanskim aparatima namijenjenih prodaji u BiH.

 

Kako je saopšteno iz tužilaštva, oni se terete da su počinili krivično djelo primanja mita ili drugih oblika koristi.

 

– Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv radnika UIO BiH, Ognjena Gajića zvanog Ogi, zaposlenog na poziciji carinika u Carinskom referatu Orašje i Mujkanovića Adema, zvanog Kikili, zaposlenog na poziciji šefa smjene u Carinskom referatu Orašje – navedeno je u saoštenju.

 

Kako su precizirali, optuženi se terete da su tražili, a potom i uzeli i novac, kako bi propustili teretno motorno vozilo, sa proizvodima bijele tehnike i kućanskih aparata namijenjenih daljoj prodaji u BiH, bez provođenja carinske procedure koju su bili dužni završiti u skladu sa zakonom.

 

Prema navodima optužnice, na taj način su na carinsko područje BiH, bez provođenja carinskog nadzora i naplate propisanih carinskih dadžbina, dopustili uvoz robe, te načinili štetu budžetu BiH i svim građanima, a za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist.

 

– Optuženi se terete da su, kao službene osobe u institucijama BiH zahtijevali i primili mito u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije propuste uraditi što bi morali uraditi, te na taj način počinili krivično djelo primanje mita i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 1. Krivičnog zakona BiH – navodi se u saopštenju, Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

(Nezavisne)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *