Čović glasao na hrvatskim predsjedničkim izborima

Politika

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović glasao je u Mostaru na izborima za predsjednika Hrvatske, koje je ocijenio kao veoma važne i za Hrvate u BiH.

 

Čović je rekao da nema dileme za koga je glasao, te je izrazio očekivanje da će na isti način glasati većina birača u BiH, koje je pozvao da podrže kandidata HDZ.

 

On je istakao da se poruke koje dolaze sa Pantovčaka uvijek daleko čuju i da je zato veoma bitno ko će osvojiti novi mandat za predsjednika Hrvatske.

 

Čović je naglasio da je od posebne važnosti to što Hrvatska u prvoj polovini 2020. godine predsjedava Evropskom komisijom.

 

Prema njegovim riječima, to bi značilo da BiH, ako završi ovaj posao, a evidentno je da to čini što se tiče Savjeta ministara, realno može da u petom mjesecu bude za istim stolom sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u Zagrebu.

 

– Odnos koji gradimo s Hrvatskom, pa i na ovakav način dajući značaj funkciji predsjednika, mislim da sebi stvaramo mnogo bolji put nego što smo to radili u posljednjih godinu, kada je u pitanju evropski put za BiH – naveo je Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH.

 

Čović je rekao da je siguran da će se glasanje ponoviti za 15 dana, jer je očito da današnji prvi krug neće imati pobjednika.

 

Hrvati danas biraju novog predsjednika između 11 kandidata. Državljani Hrvatske svoje biračko pravo u BiH mogu da ostvare na 44 glasačka mjesta, koja su otvorena jutros.

 

Biračka mjesta u BiH nalaze se u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Tuzli, Zenici, Livnu i Vitezu.

 

Pravo glasa u BiH ima 92.663 državljana Hrvatske, od kojih je najveći broj, 48.616, registrovan u Mostaru.

 

U Mostaru se glasa u Osnovnoj školi “Petar Bakula” na 19 biračkih mjesta.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *