Cvijanović: Sada očekujem da se stvari u BiH promijene

Politika

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su Srpskoj potrebni ozbiljni partneri na nivou BiH i da vjeruje da će ih konačno dobiti.

 

Cvijanovićeva je poručila da očekuje da se nakon formiranja vlasti na nivou BiH počnu dogovarati i rješavati stvari na osnovu dogovora, jer u prethodnom periodu nije postojala ni prava kombinacija između različitih nivoa vlasti, niti poštovanje koje je trebalo biti iskazano prema Republici Srpskoj.

 

“Sve je bilo svedeno na čisti politički teren i prepucavanja. Sada očekujem da ta situacija bude u potpunosti promijenjena”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci, odgovarajući na pitanje koji su to važni projekti za Srpsku koji će biti odblokirani formiranjem vlasti na nivou BiH.

 

Ona je dodala da to znači da se ozbiljno pristupi razgovorima sa finansijskim međunarodnim organizacijama kako bi vidjeli na koji način da se završe projekti koji su već u igri jer neki od njih čekaju ratifikaciju.

 

Predsjednik Srpske je podsjetila na izjave predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda i ostalih međunarodnih organizacija da nemaju partnera dok ne bude formiran novi Savjet ministara. “Vrlo jasno su poslali tu poruku”, rekla je Cvijanovićeva.

 

Prema njenim riječima, postoje i brojni infrastrukturni projekti za koje je Srpska zainteresovana i o kojima želi pričati sa međunarodnim partnerima.

 

Ona je naglasila da Srpskoj sada nije potreban novac od MMF-a, ali je potrebno da ponekad ima aranžman sa njima da bi sa drugim organizacijama mogli napraviti validne ugovore, jer traže neku vrstu garancije, da postoji i određena saradnja sa MMF-om.

 

“Imam najviša očekivanja kada je riječ o mehanizmu koordinacije, jer smo to dogovorili. Potrebno nam je za dalje kretanje ka EU, ali i da bismo razrješavali određene dileme. To znači da su ponovo sve institucije u igri, na svim nivoima vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima”, naglasila je Cvijanovićeva.

 

Ona je podsjetila da je mehanizam korišten kada je popunjavan Upitnik EU, dok je za sve ostalo bio u zastoju.

 

“Očekujem da novi Savjet ministara sa velikim aktivizmom pokrene priču o koordinaciji, jer je svima potrebna, ne samo zbog EU, već i za realizaciju projekata. Sve to može stati u jedan drugi okvir, a to je nastavak Reformske agende, koji se nazire kroz dokument koji su potpisale dvije entitetske vlade, a odnosi se na nastavak važnih ekonomsko-socijalnih pitanja, što je potrebno svima s obzirom na to da smo ušli u određenu fazu i završili dosta posla u vezi sa Reformskom agendom”, rekla je Cvijanovićeva.

 

Ona je ocijenila da najveći teret nose entitetske vlade, ali je za određena pitanja potrebno imati ili dobru koordinacionu tačku ili određene stvari koje moraju da se dešavaju na nivou BiH.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *