Plenković: Udvostručili smo sredstva za projekte u BiH

Politika

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ Hrvatske Andrej Plenković sastali su se u Mostaru povodom 30. godišnjice od osnivanja HDZ, poručivši da se zalažu za osnaživanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

 

Čović je obećao da će se odužiti Plenkoviću za nesebičnu podršku na evropskom putu izlaskom na izbore za Sabor Republike Hrvatske, budući da je Hrvatima u Bosni i Hercegovini omogućeno da kao dijaspora glasa na izborima u Hrvatskoj.

 

– Od Hrvatske dobijamo nesebičnu podršku na evropskom putu… Evroatlanski put jedina je perspektiva za Hrvate u BiH i ne bi se odvijao ovakvom dinamikom da nismo dobijali takvu potporu – kazao je Čović.

 

Poručio je kako će se u kampanji za Sabor Republike Hrvatske odužiti, uz ostalo i tako što će izaći na izbore.

 

Čović je, odgovarajući na novinarska pitanja, istakao kako je nezadovoljan kada je riječ o izboru članova Centralne izborne komisije.

 

– Pokušavamo stvoriti ambijent da se organizuju izbori i mislim da smo na dobrom putu – istakao je Čović.

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da daje snažnu podršku Bosni i Hercegovini na putu prema Evropskoj uniji, prenosi Klix.

 

– U institucionalnom pogledu smo ojačali sve oblike saradnje. Posebno mi je drago da ured u našem mandatu udvostručio sredstva za projekte u BiH – rekao je Plenković.

 

Napominje kako u 2020. godini Hrvatska predsjedava Savjetom EU i kako je predsjedavanje na svojevrstan način otežano zbog pandemije koronavirusa.

 

– Bio sam na posljednjem Evropskom savjetu sredinom februara. Sastanci se održavaju putem videokonferencija – istakao je Plenković.

 

Poručio je kako je položaj Hrvata u BiH trajna obaveza i trajna politika Hrvatske, na način da se osigura konstitutivnost i da se zvaničnici biraju legitimno.

 

– Smatramo da određene poteškoće treba načiti koji će omogućiti učinkovito funkcioniranje BiH i ojačan položaj Hrvata… Iste teze ponovili smo na Evropskom savjetu. Dragan je učestovao na videokonferenciji – kazao je Plenković.

 

Poručio je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kako nikada nije bila politika Hrvatske bila da se miješa u dnevnu politiku BiH.

 

– Pitanje migrantske krize i balkanske rute mora se riješiti na grčko-turskoj granici – kazao je Plenković, adresiravši odgovornost za migrantsku krizu na lijevu opciju koja je bila na vlasti u Grčkoj.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *