Otkazan dolazak aviona iz UAE sa 50 respiratora i drugom pomoći

Društvo

Pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koju je, između ostalog, činilo i 50 respiratora, neće doći u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

 

“Otkazan je dolazak humanitarne pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ranije najavljena ceremonija preuzimanja donacije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo se otkazuje”, kratko su saopštili iz Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine.

 

Razlog otkazivanja je nemogućnost preuzimanja donacije zbog komplikovanog sistema odlučivanja o raspodjeli opreme i pomagala između entiteta.

 

“Nemamo nikakve mogućnosti ni za preuzimanje ni skladištenje nove opreme jer nemamo mogućnosti”, kazala je ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković.

 

Podsjetimo, pomoć je trebala stići avionom Boeing 747-400 aviooperatera Vlade Dubaija u kojem bi se između ostalog nalazilo i 50 respiratora.

 

Osim respiratora, u pošiljci bi se nalazilo 20.000 zaštitnih odijela, 40.000 vizira, 20.640 naočala, 420.000 maski N95, jednokratnih hirurških maski i jednokratnih zaštitnih maski, te 148.000 pari rukavica.

 

Klix

Tagged

1 thought on “Otkazan dolazak aviona iz UAE sa 50 respiratora i drugom pomoći

  1. Nema to veze sa tim, nego sa opozicijom koja je iznela koliko ce ta “pomoc” kostati. Cim se dodje na neke realne cifre, nema vise novca za lokalne, ali Boga mi ni entitetske i republicke mocnike. Kada nema para stize naredjenje “OTKAZUJ”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *