Zabilježen i četvrti udar potresa u Zagrebu

Region

U Zagrebu je zabilježen četvrti udar potresa, koji se dogodio u 9.04 časova, magnitude 3.2 i slabiji je od prethodna tri.

 

Na ulicama glavnog grada Hrvatske su vatrogasci i vojska, koji su intervenisali na mjestima gdje je bilo zaglavljenih građana u stanovima i liftovima.

 

Bilo je, međutim, i ozbiljnih požara. Gorjela je trafostanica na Bukovcu, težak požar vrlo bitne centrale u Draškovićevoj ulici i požar krova u Kozari putevima.

 

– Na terenu su sve raspoložive snage, molimo građane da se pripaze pri kretanju kroz grad pošto je ogroman broj dimnjaka i krovova oštećeno. Takođe vas molimo da ogradite opasne dijelove oko objekata kako ne bi došlo do povrijeđivanja – poručili su iz Javne vatrogasne jedinice u Zagrebu.

 

Petnaestogodišnje dijete iz Zagreba, za koje je javljeno da je poginulo u jutrošnjem zemljotresu, nalazi se u veoma kritičnom stanju, rekao je direktor Dječije bolnice Goran Roić.

 

“Dijete je veoma, veoma kritično, ali još radimo danje mjere i preduzimamo sve što možemo”, rekao je Roić za N1.

 

Hrvatski mediji jutros su prenijeli da im je u Zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba potvrđeno da je dijete poginulo.

 

Dijete je pronađeno u Đorđićevoj ulici gdje je došlo do urušavanja zgrade.

 

Iz Civilne zaštite su naveli da u zemljotresu ima povrijeđenih lica, ali da je riječ o lakšim povredama.

 

“Povrijeđenih ima, tačnu brojku još ne znamo. Prema informacijama koje dobijamo u Centru 112, povrede su lakše i nije riječ o velikom broju ljudi”, izjavio je direktor Civilne zaštite Damir Truton.

 

U Adžijinoj ulici urušen je objekt, a nekoliko je ljudi ostalo unutra. “Snage su na terenu i pokušavaju ih izvući”, rekao je Trut.

 

Gasovodna mreža, kako je saopšteno iz Gradskog gasovoda, je nakon zemljotresa stabilno, ali je građanima savjetovano da zatvore glavni ventil ako osjete miris gasa u svojim zgradama.

 

Geofizički odsjek Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu na “Fejsbuk” stranici je upozorio građane da se pripreme na slabije, ali brojne potrese i to ne samo danas već i u sljedećim sedmicama.

 

“Možemo očekivati naknadne slabije potrese. Postoji vjerovatnoća za jači potres, ali je veoma mala”, navode se na toj stranici.

 

Građanima je upućen poziv da ostanu pribrani i da ne paniče, ali i da budu svjesni da slijedi pojačana seizmička aktivnost u sljedećim sedmicama, možda mjesecima.

 

Zamljotres se osjetio u cijelom reagionu, kao i u BiH, a mnoge Banjalučane je i probudio, prenose mediji.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *