Šeranić razgovarao s ruskom medicinskom delegacijom

Društvo

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić i njegovi saradnici razgovarali su danas sa delegacijom medicinskih stručnjaka iz Ruske Federacije, na čelu sa šefom delegacije pukovnikom Maksimom Petrovičem Sologubovim.

 

Medicinski timovi iz ruske delegacije, koji čine epidemiolog, infektolog, anesteziolog i medicinska sestra u posjeti su Republici Srpskoj sa ciljem upoznavanja sa epidemiološkom situacijom, načinom rada i brigom o osobama zaraženim virusom SARS-CoV-2 i liječenjem oboljelih od COVID-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

 

Kako ističu, medicinski timovi razmjenjuju iskustva iz Ruske Federacije sa iskustvima iz Republike Srpske sa željom pružanja stručne podrške našim zdravstvenim ustanovama u borbi protiv širenja infekcije novim korona virusom.

 

U razgovoru sa ministrom Šeranićem sumirane su dosadašnje aktivnosti i zapažanja ruskih eskperata i razrađen plan aktivnosti za naredni period.

 

Ruski ljekari upoznali su ministra Šeranića sa preporukama koje su date zdravstvenim ustanovama posebno u domenu trijaže pacijenata, puteva zdravih i bolesnih lica i puteva kretanja zdravstvenih radnika unutar zdravstvenih ustanova, korišćenja zaštitne opreme i slično. Zahvalili su se za saradnju naših zdravstvenih radnika u cilju poboljšanja mjera za suzbijanje širenja virusa i razmjene iskustava.

 

Ministar je zahvalio ruskim ljekarima na podršci u sprovođenju mjera dezinfekcije, ali i stručnoj podršci našim ljekarskim timovima u liječenju oboljelih od COVID 19.

 

– Medicinski i timovi izvršili su opservaciju i upoznali se epidemiološkom situacijom i načinom zbrinjavanja osoba u Univerzitetskom kliničkom centru RS, Domu zdravlja Banja Luka, Institutu za javno zdravstvo RS, studenskom centru Nikola Tesla, bolnici u Prijedoru, Doboju, Gradišci, Bijeljini i Zvorniku. Tim za dezinfekciju u prethodna tri dana radio je dezinfekciju objekata u Banjaluci. Danas je u planu završetak aktivnosti na dezinfekciji prostora UKC RS i Studentskog centra „Nikola Tesla” u Banjaluci, a za sutra je planirana dezinfekcija u bolnici i domu zdravlja u Gradišci i bolnici u Prijedoru. U narednim danima biće izvršena dezinfekcija u bolnicama u Doboju, Bijeljini i Zvorniku, te opservacija u bolnicama „Srbija” u Istočnom Sarajevu, Trebinju, Foči i Nevesinju – saopšteno je nakon sastanka.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *