Nastavljena posebna sjednica Narodne skupštine RS

Politika

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas poslaničkom raspravom o potvrđivanju akata koje je donio predsjednik Republike za vrijeme vanrednog stanja i donošenju odluke o prestanku važenja uredbi sa zakonskom snagom.

 

Riječ je o 19 uredbi, donesenim tokom vanrednog stanja, od kojih njegovim ukidanjem prestaju da važe Uredba sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja, Uredba sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u upravnim postupcima i drugim postupcima uređenim posebnim materijalnim propisima i Uredba sa zakonskom snagom o oslobađanju plaćanja nakanada za priređivanje igra na sreću.

 

Uredba sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja već je prestala da važi.

 

Ostale uredbe će ostati u primjeni dok se ne realizuju mjere Vlade Srpske koje su uredbama predviđene ili dok se pojedine odredbe ovih uredbi ne preuzmu, ili ugrade u tekst zakona koji regulišu te oblasti kao što su zakoni o osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, socijalnoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju, zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i slično.

 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je ranije da je proglašenje vanrednog stanja za teritoriju Srpske omogućilo da institucije, u uslovima pandemije, efikasnije rješavaju probleme zdravstvene, socijalne, privredne i humanitarne prirode, u uslovima kad Narodna skupština, zbog restrikcija u pogledu kretanja i zabrane okupljanja, nije u mogućnosti da održava redovna zasjedanja.

 

Ona je navela da se radilo sve da bi se olakšala postojeća situacija, sanirale određene stvari i pomogli sektor privrede, zdravstva i druge oblasti.

 

Na posebnoj sjednici biće razmatran i Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2020. godinu i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Srpske za 2020. godinu, oba po hitnom postupku.

 

Na dnevnom redu su i Prijedlog odluke o izmjeni odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2020. godinu i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina.

 

Narodna skupština Republike Srpske juče je usvojila odluku o ukidanju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske jer je stavljena pod kontrolu epidemiološka situacija koja se odnosi na virus korona.

 

Posebna sjednica održava se u konferencijskoj sali Vlade Republike Srpske koja zadovoljava epidemiološke uslove prouzrokovane virusom korona.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *