Ukidaju se karantini, dozvoljeno okupljanje do 50 ljudi

Aktuelno

Van snage je stavljena odluka štaba o okupljanju maksimalno tri osobe na jednom mjestu i biće dozvoljeno okupljanje maksimalno 50 osoba, kazao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić.

 

Naveo je da se i dalje ne preporučuju masovna okupljanja u RS, ali je stavljen van snage zaključak štaba gdje se na jednom mjestu smije okupiti maksimalno troje ljudi, te je to sada broj od 50 osoba, ali masovna organizovana javna okupljanja nisu dozvoljena.

 

“Stavljeni su van snage zaključci za organizovanje karantina na granicama i karantina u lokalnim zajednicama što u praksi znači da od sutra od 6 časova, lokalne zajednice će imati obavezu da raspuste lokalne karantine i da ljude upute u kućnu izolaciju u onom trajanju koje im je preostalo u karantinu, a što se tiče graničnih karantina, dakle ko god dođe na granicu upućuje se u kućnu izolaciju”, pojasnio je Šeranić i dodao:

 

“Sutra od 6.00 časova lokalne zajednice će imati obavezu da raspuste lokalne karantine i one koji su smješteni u njima upute u kućnu izolaciju gdje će provesti ostatak vremena koji im je ostao do 14 dana. Inspektori će na granici izdavati rješenja u kućnoj izolaciji”, naglasio je Šeranić.

 

On je dodao da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo sa Institutom za javno zdravstvo i zdravstvenim ustanovama napraviti plan testiranja učenika i studenata koji se školuju u inostranstvu.

 

“Molimo učenike i studente za razumijevanje jer nas čeka veliki posao da bismo im omogućili odlazak u mjesto školovanja”, naglasio je Šeranić.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *