MIGRANTSKA KRIZA U BiH
Dvojica poginulih i 18 povrijeđenih u obračunu migranata kod Bihaća

Aktuelno

Dva migranta ubijena, a 18 teže i lakše povrijeđenih epilog je krvavog sukoba koji se dogodio sinoć u naselju Žegar, nadomak Bihaća, kada su se sukobile grupe Avganistanaca i Pakistanaca.

 

Prema riječima Ala Šiljdedića, portparola MUP-a USK, sukob se dogodio iza Kantonalne bolnice, u samom podnožju Plješevice, gdje su migranti formirali šatorsko naselje, iz kojeg se potom upućuju u “gejm”, odnosno pokušavaju preći državnu granicu s Republikom Hrvatskom. Šiljdedić je istakao za “Nezavisne” kako su dojavu o sukobu zaprimili od mještana, koje su probudili metež i jauci.

 

“Kada je policija došla na lice mjesta, obratilo im se osamdesetak migranata iz Pakistana, koji su nosili povrijeđene u sukobu. Policija je utvrdila kako su u ovom događaju smrtno stradale dvije osobe, deset je teško i osam lakše povrijeđenih. Svi ovi migranti su porijeklom iz Pakistana, povrede su nanesene hladnim oružjem, nožem ili nekim drugim oštrim predmetom, ali i tupim predmetima kao što su drvene palice i slično”, kazao je Šiljdedić.

 

Dodao je kako su migranti iz Pakistana izjavili da je njihov kamp napala grupa Avganistanaca, te da su napadači poslije sukoba pobjegli u šumu prema Plješevici. Dodao je i kako se provjeravaju tvrdnje pojedinih mještana da su se tokom sukoba čuli i pucnji iz vatrenog oružja te istakao kako je dežurni tužilac Tužilaštva USK okvalificirao ovaj događaj kao krivično djelo ubistva.

 

Policija provodi istragu i u toku je potraga za počiniocima napada.

 

Tegeltija: Dobro da nije stradao niko iz BiH

 

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je dobro što u najnovijem sukobu migranata u Bihaću nije stradao niko od građana BiH.

 

Tegeltija smatra da se ovakvi incidenti mogu i ubuduće očekivati ukoliko bude dozvoljavano da se na pojedinim područjima formiraju improvizovani kampovi, bez ikakve kontrole.

 

Izrazivši žaljenje što su dva migranta smrtno stradala u tom sukobu, Tegelgija je rekao da se radi o sukobu migranata iz Pakistana i Avganistana, dvije susjedne zemlje koje su daleko od BiH i u kojima nije ratno stanje, zbog čega ta lica ne ispunjavaju uslove da u BiH imaju tretman migranata.

 

Savjet ministara je i na današnjoj sjednici razmatrao redovni mjesečni izvještaj o migrantskoj krizi, ovaj put za juni, nakon čega se ta informacija dostavlja Predsjedništvu BiH.

 

Nezavisne/istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *