CIK BiH ne vidi očit sukob interesa u OIK Kozarska Dubica

Aktuelno BIH

Stojan Krnjajić, član Narodne partije Srpske Darka Banjca i vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija Zore Vidović, ujedno je i predsjednik Opštinske izborne komisije Kozarska Dubica, što je po logici stvari, klasičan sukob interesa. Iz republičke Komisije za sprečavanje sukoba interesa ne reaguju, a iz CIK BiH kažu da će sve provjeriti.

 

Vlasti Republike Srpske već odavno koriste manjkavosti u Zakonu o sukobu interesa, postavljajući funkcionere za vršioce dužnosti, dajući im tako mogućnost za zloupotrebu službenog položaja. Zaobilaženje zakona, omogućilo je i Stojanu Krnjajiću da kao V.D. pomoćnika ministra finansija u Vladi Republike Srpske obavlja i funkciju predsjednika Opštinske izborne komisije Kozarska Dubica.

 

Na sve to, on je donedavno rukovodio lokalnim odborom Narodne partije Srpske, koja mu je omogućila poziciju u izvršnoj vlasti Republike Srpske.

 

Stojan Krnjajić, predsjednik OIK K. Dubica

 

“Imam konkretno pitanje za Centralnu izbornu komisiju, da li predsjednik opštinske izborne komisije, kao što je to slučaj u Kozarskoj Dubici, u imenu i prezimenu Stojan Krnjajić, u isto vrijeme može da obnaša političku funkciju kao pomoćnik ministra finansija i da bude predsjednik opštinske izborne komisije. Mi smo u par navrata pisali Centralnoj izbornoj komisiji i ostalim udruženjima koji se bave sukobom interesa i dobili smo odgovor da on nije u sukobu interesa zato što je u statusu vršioca dužnosti pomoćnika ministra i da to tako zakon tumači. Ako je zakon tako loše napisan, ko nam može garantovati da on neće raditi u interesu stranke koja ga je imenovala za vršioca dužnosti pomoćnika ministra”, pita Nikola Zlojutro, predsjednik OO SDS Kozarska Dubica.

 

Nikola Zlojutro, predsjednik OO SDS K. Dubica

 

Vlast po već dobro oprobanom receptu imenuje funkcionere na određenim pozicijama za vršioce dužnosti, ne dajući im puni mandat. Na taj način, vršioci dužnosti su preko noći smjenjivi i prinuđeni da bespogovorno izvršavaju zadatke onih koji su ih imenovali čak i u drugim institucijama.

 

Iz CIK-a kažu da do sada nisu imali sličan slučaj.

 

“Vi govorite o organima za provođenje izbora. Dakle, za opštinske izborne komisije. Mi imamo proceduru, zakonom propisanu. Nijedan predsjednik, nijedan član opštinske izborne komisije se ne može imenovati prije nego Centralna izborna komisija da saglasnost na odluku opštinskog vijeća, odnosno skupštine opštine. Ja vam općenito ovako ne mogu govoriti, do sada nikad nismo imali ovakav slučaj”, kaže Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije.

 

Arnautović, koji očito ne zna da je prevaren u slučaju izbora Zorana Krnjajića u organe za provođenje izbornog procesa, poručuje da će provjeriti sporni slučaj, a zatim i obavijestiti javnost o preduzetim koracima.

 

 

 

“U pitanju je prvenstveno kršenje moralnih zakona sa ciljem udomljavanja stranačkih kadrova, a sve kroz pravne praznine koje predviđa zakon. Ovdje se postavlja pitanje neadekvatnosti zakona, prvenstveno Izbornog zakona BiH koji reguliše pitanje izbora članova opštinske izborne komisije, a samim tim i predsjednika izborne komisije, kao i nepostojanje adekvatnog Zakona o sukobu interesa Republike Srpske, koji bi regulisao to pitanje”, pojašnjava Stanko Tepić, magistar pravnih nauka.

 

Dakle, iako slučaj Zorana Krnjajića postojeći zakoni o sprečavanju sukoba interesa ne prepoznaju kao sukob interesa, jer on nije imenovan u puni mandat de jure, već je vršilac dužnosti pomoćnika ministra, ipak je, suštinski i de fakto u sukobu interesa i CIK bi morao da reaguje. Jer, ko može da garantuje da neko ko je funkciju pomoćnika ministra dobio na osnovu članstva u partiji, neće zloupotrijebiti funkciju predsjednika opštinske izborne komisije štiteći interese iste te partije?

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *