KOLIKO NAS JE KOŠTAO DOLAZAK ORBANA
Mađari priznali da su sklopili tajni ugovor sa Elektroprivredom RS

Aktuelno Društvo

Prema dokumentima u koje je RSE imao uvid, Mađari će biti vlasnici 70 posto udjela u preduzeću “Solarna elektrana Trebinje 1”, kao i koncesije, koja je prvobitno dodijeljena “Elektroprivredi RS” (ERS), jednom od tri javna preduzeća za distribuciju električne energije u BiH i osnivaču elektrane. Potpisivanje ugovora o gradnji solarne elektrane Trebinje 1 uslijedilo je nakon posjete premijera Mađarske Viktora Orbana BiH u novembru 2021. godine.

 

Mađarska kompanija “Lugos Renewables” (LREN) biće većinski vlasnik solarne elektrane vrijedne više od 50 miliona evra, koja bi trebalo da se gradi u okolini Trebinja.

 

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u pisanom odgovoru potvrdio Ištvan Halaš, generalni direktor kompanije.

 

Halaš je za RSE rekao i da je kompanija s Elektroprivredom Republike Srpske potpisala sporazum o tajnosti, što se tiče određenih detalja ugovora.

 

Na činjenicu da su detalji ugovora tajni, više puta je upozorio Transparency International u BiH.

 

Prema dokumentima u koje je RSE imao uvid, Mađari će biti vlasnici 70 posto udjela u preduzeću “Solarna elektrana Trebinje 1”, kao i koncesije, koja je prvobitno dodijeljena “Elektroprivredi RS” (ERS), jednom od tri javna preduzeća za distribuciju električne energije u BiH i osnivaču elektrane.

 

Vrijednost udjela koji je u vlasništvu Mađara iznosi nešto više od pet miliona KM (oko 2,5 miliona evra).

 

U organizaciji Transparency International (TI) BiH kažu da im ERS nije željela dostaviti ugovor kojim je mađarski investitor došao do koncesije za elektranu, te da je LREN bez javnog nadmetanja došao do nje.

 

Vlasti Republike Srpske najavljivale su da će solarna elektrana u Zupcima kod Trebinja biti najveća u regiji, a radovi su trebali početi u proljeće ove godine.

 

Početak radova čeka odluku Konkurencijskog vijeća BiH, koje mora da odobri preuzimanje većinskog udjela. Iz ovog tijela – koje štiti i promoviše tržišnu konkurenciju u državi – za RSE je rečeno da je predmet još u proceduri.

 

Prema Zakonu o konkurenciji BiH, firme koje se spajaju, odnosno ako jedna ostvaruje većinsko vlasništvo nad drugom, dužne su da to prijave Konkurencijskom vijeću BiH.

 

Šta kažu u mađarskoj kompaniji?

 

Iz kompanije pojašnjavaju da je solarna elektrana započela kao projekat ERS-a, nakon čega je ERS njih kontaktirao, te su “otpočeli pregovori o dugoročnoj saradnji”.

 

“Mi smo se u aprilu 2021. pridružili projektu kao tim stručnjaka, čije je cilj bio izgradnja elektrane po najvišim standardima. Kasnije smo redizajnirali projekat, te poslali pismo namjere koje je zajednički potpisano 21. juna 2021”, ističu iz LREN-a.

 

Tvrde da novi koncept projekta znači i jednu od najvećih solarnih elektrana na Balkanu, koji će proizvoditi zelenu, karbon-neutralnu i održivu energiju.

 

“Tokom razvoja projekta, detalji kupoprodajnog ugovora su dogovoreni, te je potpisan ugovor za kupovinu udjela. Rezultat toga da su Lugos i ERS zajednički vlasnici kompanije ‘Trebinje 1 d.o.o’, od čega Lugosu pripada 70 posto a ERS-u 30 posto”, rečeno je iz kompanije.

 

Dodaju da je odobravanje ugovora i dalje u proceduri pred Konkurencijskim vijećem, te da to “traje duže nego što je bilo ko očekivao”, ali da nakon odobrenja, slijedi registracija nove strukture vlasništva u Sudu.

 

“U zavisnosti od procesa odobrenja, planiramo da počnemo sa izgradnjom u drugom kvartalu 2023. a kompletiranje se očekuje krajem 2024. godine”, procjenjuju iz LREN-a.

 

Navode da u skladu sa već postojećim sporazumima, postoji validan ugovor o otkupu električne energije između elektrane i elektrodistributera, ERS.

 

“Ovo obezbjeđuje dugoročno, održivo i korisno napajanje strujom za tržište Republike Srpske”, ocjenjuju u mađarskoj kompaniji.

 

Podsjećaju da je sporazum o tajnosti, što se tiče određenih detalja ugovora, njegov dio, te da su ga obje ugovorne strane prihvatile.

 

Na zvaničnoj web stranici kompanije, navodi se da je LUGOS Renewables Kft. (LREN) osnovana 2012. godine sa sjedištem u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske.

 

Ističe se da se radi o investicionoj kompaniji koja djeluje u više od pet zemalja (ne navode kojih), specijalizovanoj za razvoj projekata, s projektnim pravima i upravljanjem solarnim parkovima.

 

U opisu se ističe i da su vlasnici solarnog parka kapaciteta više od 50 megawat pika (MWp – mjera solarne energije u fotonaponskoj industriji za opisivanje nazivne snage jedinice), te uspješnog razvoja solarnog parka ukupnog kapaciteta preko 2500 MW u Mađarskoj i inostranstvu.

 

Šta kažu u Elektroprivredi RS?

 

Elektroprivreda Republike Srpske potpisala je tokom januara ugovor s mađarskom kompanijom o izgradnji fotonaponske solarne elektrane, što je za RSE ranije potvrdio direktor Elektroprivrede Republike Srpske (RS) Luka Petrović.

 

 

On je tada istakao da se ne radi o prodaji, već investiciji.

 

“To je najpovoljniji model koji je potpisan u Evropi. Model se odnosi na to da će Elektroprivreda po povoljnoj cijeni otkupljivati električnu energiju i dobiće na startu 5,5 miliona maraka (2,75 miliona evra), a neće ni marke uložiti u realizaciju te investicije”, rekao je Petrović.

 

Prema njegovim riječima, Elektroprivreda RS je prodala udjele u vlasništvu, a Mađari će “zauzvrat realizovati investiciju”.

 

No, Petrović nije precizirao o kojim udjelima je riječ.

 

“Kada bude objekat napravljen, nakon isteka koncesije, preduzeće prestaje da funkcioniše u pravom smislu te riječi. Koncesija je data na 50 godina”, rekao je Petrović.

 

Ovo je prva solarna elektrana u Bosni i Hercegovini koja je trebalo da počne sa radom ove godine.

 

Šta je sporno u projektu?

 

Transparency International (TI) BiH tvrdi da je mađarski investitor došao do koncesije namijenjene ERS-u zaobilaženjem procedura i bez javnog nadmetanja, te da će raditi posao pod “uslovima koji još nisu poznati javnosti”.

 

U odgovoru uprava ERS-a navodi da taj ugovor još nije zaključen, nego je samo “utvrđen njegov sadržaj”.

 

ERS dalje navodi da postoji “izuzetak od Zakona koji se odnosi na pristup informacijama a koji uključuje povjerljive interese treće strane, te je utvrđeno da informacija nije od javnog interesa”.

 

Srđan Traljić iz Transparensija je rekao za RSE da oni često na sudu dođu do potrebnih informacija, i ugovori budu objelodanjeni – ali tek kada šteta već nastane i kada se ne može reagovati.

 

“Insistiraćemo i dalje da se to objavi, apelujemo, s obzirom da je važno da taj postupak bude transparentan, jer imamo loše iskustvo iz ranijeg perioda. Ovo su informacije koje jesu od javnog interesa, koje su značajne i koje zanimaju građane, te je važno da ih imamo”, smatra Traljić.

 

On kaže da se prilikom mijenjanja vlasništva nad elektranom nije radilo po zakonskim procedurama, nego je na kraju došlo do obične prodaje privrednog društva.

 

“Nije prvi put da se koncesija daje javnom preduzeću, a onda se bez ikakvog javnog poziva u to uvode privatni investitori”, upozorava Traljić.

 

Da je ugovor netransparentan, ističe za RSE i Siniša Vukelić, urednik portala “Capital.ba”.

 

On navodi da kada je Elektroprivreda RS dobila koncesiju za solarnu elektranu, tada nije riječi bilo o prodaji bilo kakvog udjela.

 

Dodaje da je dogovor sa mađarskom kompanijom netransparentan, s obzirom da je posao sklapan pod velom tajne.

 

“Tako veliki projekat koji je Elektroprivreda RS, po sopstvenom priznanju, pripremala skoro 10 godina kako bi napravila najveću solarnu elektranu na Balkanu, dat je, ispod ruke, nekom drugom fondu”, ističe Vukelić i dodaje da ukoliko je bilo potrebe za ustupanje koncesije drugoj kompaniji, Elektroprivreda je to trebala javno da objavi, kako bi se uvidjelo da li bi se pojavili još neki investitori.

 

Opozicija objavila potpisivanje ugovora

 

Elektroprivreda RS nije objavila potpisivanje ugovora sa Mađarima. To je učinila opoziciona politička partija, Srpska demokratska stranka (SDS), koja tvrdi kako se radi o “sumnjivom poslu”.

 

“Mi smatramo da je to zloupotreba, uzimanje bez javnog nadmetanja javnog resursa, a onda da se to ustupi, bez javnog nadmetanja, mađarskoj kompaniji”, izjavio je Mirko Šarović, lider Srpske demokratske stranke (SDS) nekoliko sedmica nakon potpisivanja.

 

Prvi čovjek SDS-a kaže i da je sumnjiva vrijednost solarne elektrane od oko 50 miliona evra.

 

“Cijena je, po mojim procjenama, jednog megavata solarne elektrane milion i po evra, možda može i jeftinije, to je sto i nešto miliona eura”, navodi Šarović.

 

Šta predviđa koncesija za solarnu elektranu u Trebinju?

 

Elektroprivreda RS je koncesiju na 50 godina od Vlade RS-a, jednog od dva entiteta u BiH, dobila u oktobru 2020. godine. Vrijednost gradnje procijenjena je na 50 miliona eura, a elektrana je trebala biti snage 72,92 megavata.

 

Kako je tada najavljeno, elektrana bi trebala proizvoditi oko 100 gigavatčasova (GWh) električne energije godišnje i prostiraće se na 120 hektara površine.

 

U prošloj godini BiH je proizvela nešto više od 17.000 GWh struje.

 

U oktobru 2020. godine Elektroprivreda RS je formirala Privredno društvo “Solarna fotonaponska elektrana Trebinje 1” d.o.o.

 

To preduzeće je bilo u stoodstotnom vlasništvu Elektroprivrede RS do potpisivanja ugovora sa mađarskom kompanijom.

 

Tada je najavljeno da je fotonaponska elektrana dio desetogodišnjeg plana Elektroprivrede RS o gradnji elektrana na obnovljive izvore snage 1.000 Mgw.

 

Prvo je došao Orban

 

 

Potpisivanje ugovora o gradnji solarne elektrane Trebinje 1 uslijedilo je nakon posjete premijera Mađarske Viktora Orbana BiH u novembru 2021. godine.

 

Orban je tada boravio u Laktašima pored Banjaluke, gdje se sastao sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

 

Nakon te posjete najavljeno je da Orban planira pomoći RS sa 100 miliona evra, kroz osnivanje fonda za pomoć privredi.

 

Plan je da iz tog fonda mali i srednji preduzetnici, kao i poljoprivrednici u RS dobijaju bespovratna sredstva.

 

Luka Petrović, direktor Elektroprivrede RS je ocjene o povezanosti Orbana sa projektom solarne elektrane nazvao “konstrukcijama”.

 

“Ali, evo i da ima (premijer Mađarske veze sa projektom), kakav je to problem”, upitao je Petrović.

 

(RSE)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *