CIK BiH: Počelo podnošenje kandidatskih listi, manje stranaka na izborima

Aktuelno BIH

Centralna izborna komisija BiH saopštila je da će na Lokalnim izborima 2024. učestvovati 300 političkih subjekata. Predsjednica CIK Irena Hadžiabdić navela je podatak da je 2020. godine bilo 574, 2016. godine 451, a 2012. godine 383 politička subjekta.

 

Centralna izborna komisija zaprimila je 122 prijave političkih stranaka od kojih je 117 ovjereno, a zaprimljeno je i 238 prijava za ovjeru nezavisnih kandidatai od kojih je ovjereno 146 i 43 predstavnika nacionalnih manjina.

 

“Od 55 stranaka kojima je prijava odbijena, 10 je uložilo žalbu. Predmet SDS, kao što znate stranka nije podnijela broj računa za finansiranje izborne kampanje. Još jedan predmet zaslužuje pažnju je Srpska radikalna stranka – dr. Vojislav Šešelj koja je trebala ukloniti nedostatke u nazivu stranke jer smo zaključili da se u nazivu glorifikuje ratni zločinac i tražili smo da se ukloni Vojislav Šešelj u roku od dva dana. Prihvatili su zahtjev pa će na lokalnim izborima nastupiti kao SRS – Srpska radikalna stranka”, rekla je Hadžiabdić.

 

Navela je da su neke stranke i nezavisni kandidati odlučili da na izborima učestvuju kao koalicije i zaprimili su 59 prijava za koalicije i devet za liste nezavisnih kandidata.

 

“Na ovim izborima učestvuje 113 političkih stranaka, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 59 koalicija i 9 nezavisnih listi kandidata”, istakla je Hadžiabdić i podsjetila da danas počinje proces podnošenja kandidatskih listi koji će trajati 8. jula do 16 sati.

 

Govoreći o prijava protiv političkih stranaka, navela je kako CIK reaguje po službenoj dužnosti i prijavama. Do 24. juna zaprimili su 37 prigovora od čega se 15 odnosi na preuranjenu kampanju, 18 na zloupotrebu javnih resursa, dvije na plaćenu izbornu kampanju, jedna na govor mržnje i jedna na rad općinske komisije.

 

“U obuci predsjednika i zamjenika predsjednka biračkih odbora učestvuje više od 300 instruktora koji su izabrani putem javnog oglasa, a u toku je i javni konkurs za imenovanje predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora koji je otvoren do 28. juna. Do sada se prijavilo 7.600 kandidata”, rekla je Hadžiabdić.

 

Podsjetimo, na juče održanoj sjednici CIK je kaznila Narod i Pravdu s 3.000 KM, a navedeno je da je započet proces protiv Stranke naroda. Riječ je o spotu u kojem Ramo Isak promoviše svoju novu stranku.

 

N1

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *