Otezanjem sa biračkim spiskovima CIK opstruiše referendum?

Aktuelno

Opštinske izborne komisije u Republici Srpskoj još nisu dobile biračke spiskove za lokalne izbore, iako je rok za to istekao juče.

Prema pravilniku o održavanju izbora u BiH, Centralna izborna komisija (CIK) BiH se obavezala da će najkasnije 20 dana prije održavanja izbora dostaviti biračke spiskove lokalnim izbornim komisijama. U većini komisija su nam potvrdili da su juče dobili obavještenje da spiskove mogu preuzeti tek krajem sedmice.

Mada ovo kašnjenje ne bi trebalo da napravi problem u organizovanju lokalnih izbora 2. oktobra, uključeni u sprovođenje referenduma o Danu Republike ovo tumače kao još jedan pokušaj CIK BiH da opstruiše aktivnosti oko organizovanja referenduma u RS 25. septembra.

– Centralna izborna komisija je političkim strankama već dostavila biračke spiskove i nema razloga da ih ne dostavi i lokalnim izbornim komisijama. Očigledno je i da je tu riječ o nekoj vrsti opstrukcije zbog referenduma, iako ćemo ga organizovati i bez njihove “pomoći”. Na koji način, komisija će ubrzo odlučiti i saopštiti građanima – rekao je član Republičke komisije za sprovođenje referenduma Nedeljko Glamočak.

U CIK BiH juče nismo uspjeli da dobijemo odgovor zašto nisu dostavljeni birački spiskovi lokalnim izbornim komisijama. Istovremeno, Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu RS objavila je u dnevnim novinama u RS oglas u kojima poziva sve građane RS da se 25. septembra izjasne o Danu RS.

Podignut nivo bezbednosti

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač najavio je da će, povodom održavanja referenduma o Danu Republike, MUP podići svoje resurse na najviši nivo.

On je rekao da je MUP formirao štab za lokalne izbore, koji će raditi i na obezbjeđenju referenduma zakazanog za 25. septembar.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *