Fajon: Prava je prilika da BiH dobije status kandidata

Aktuelno

Evroparlamentarka Tanja Fajon kaže da, bez obzira na dešavanja u Bosni i Hercegovini ta država napreduje i sada je prava prilika da dobije upitnik, što je naredni korak na njenom evropskom putu.

Fajon je za sarajevski Dnevni avaz rekla da blokada ili opstruiranje puta prema članstvu u EU može imati posljedice, prije svega su to posljedice za cijelu državu, ali mislim da Balkan nema alternativu osim EU.

“BiH je prošla dug put, na tom putu imali smo mnogo razočaranja i sada mislim da očekujemo da dobijemo pozitivne vijesti iz Brisela, jer su ispunjeni uslovi i ja se iskreno nadam da će BiH dobiti taj sljedeći korak, taj kandidatski status, jer bi to bila dobra poruka za daljnji napredak države”, rekla je Fajon.

Upitana da komentariše najavljeni referendum o danu RS, Fajon je kazala da pomno prati šta se dešava u BiH te da sada definitivno nije najbolji moment za BiH da se ulazi u nepovoljnu političku situaciju.

“Međunarodna zajednica i EU traže da se iz BiH govori isključivo jednim glasom i mislim da u ovoj situaciji neko dodatno zaoštravanje odnosa između dva entiteta nije korisno. Već nekoliko godina pratimo dobre korake napred i sada bi bilo bolje da se udruže snage u BiH i da svi rade za taj jedinstven cilj, a to je da BiH što je brže moguće obavi sve reforme i postane članica EU”, rekla je Fajon.

Dodaje, međutim, da je pitanje kršenja Ustava BiH nešto što treba rešiti na unutrašnjem planu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *