Savjet EU odobrio paket pomoći, za BiH 250 miliona evra

Ekonomija

Savjet EU je odobrio paket pomoći od tri miljarde evra za podršku partnerima u susjedstvu u suzbijanju posljedica virusa korona, saopšteno iz Delegacije EU.

 

Savjet EU donio je danas odluku o pružanju makrofinansijske pomoći do tri milijarde evra za 10 partnera obuhvaćenih procesom proširenja i partnera u susjedstvu kako bi im se pomoglo u suočavanju sa ekonomskim posljedicama pandemije virusa korona, od čega će BiH dobiti 250 miliona evra.

 

U saopštenju EU se navodi da će finansijska pomoć biti pružena u obliku kredita po veoma povoljnim uslovima.

 

Albanija će dobiti 180 miliona evra, Gruzija 150 miliona, Jordan 200 miliona, samoproglašeno Kosovo 100 miliona, Moldavija 100 miliona, Crna Gora 60 miliona, te Sjeverna Makedonija 160 miliona evra.

 

Od ovog paketa pomoći najviše sredstava će na raspolaganju imati Ukrajina 1,2 milijarde evra, dok će Tunis dobiti 600 miliona evra.

 

Uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda, tim sredstvima doprinijeće se jačanju makroekonomske stabilnosti i stvoriti prostor za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje socio-ekonomskih posljedica pandemije prouzrokovane virusom korona.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *