Kajganić najavio još jednu optužnicu u vezi sa slučajem “Debevec i Mehmedagić”

BIH

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) najavio podizanje optužnice protiv advokatice koja je hapšena u vezi sa istragom suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-bzbjednosne agencije (OBA) Osmana Mehmedagića

 

Kajganić je podizanje optužnice najavio tokom podnošenja izvještaja o radu Tužilaštva BiH o procesuiranju korupcije i organizovanog kriminala, pred članovima VSTS-a.

 

– U predmetima visoke korupcije, evo naglašavam predmet “Debevec i Mehmedagić”, koji je realizovan krajem 2023, istraga je u toku. Znate da je u tom predmetu, između ostalih, lišena slobode i jedna advokatica. Optužnica protiv osumnjičene će biti podnesena sutra jer je taj predmet odvojen od ove dvojice osumnjičenih. Istraga protiv ovih osumnjičenih se nastavlja, rekao je Kajganić.

 

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije htio zvanično da potvrdi za Detektor da li je riječ o advokatici Vasviji Vidović, o čijem je hapšenju i puštanju iz pritvora su izvještavali mediji u to vrijeme.

 

Kajganić je ranije izjavio da je Vidović pokušala iz zgrade Državne agencije za istrage i zaštitu da iznese telefon osumnjičenog Debevca.

 

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 19. decembra prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu uticajem i lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti polova.

 

Mjere zabrane su im određene sredinom marta ove godine.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *