“Pasji život – sarajevske lutalice” prikazan u Briselu

Društvo

Dokumentarni film “Pasji život – sarajevske lutalice”, priča o katastrofalnoj situaciji u kojoj se nalaze psi na ulici u BiH i o borbi jedne žene koja je svoj život podredila njihovom spašavanju, premijerno je prikazan u utorak u Europskom parlamentu u Briselu na inicijativu hrvatskog europarlamentarca Davora Škrleca.

Ovaj tridesetominutni film govori o teškom stanju u kojemu se nalazi ogroman broj pasa lutalica na ulicama Sarajeva, te o neadekvatnim azilima tog grada u kojima su životinje na rubu gladi, bolesne i napuštene.

Nagrađivani britanski glumac Peter Egan, veterinar Roger Barlow i redateljica filma Maria Slough uputili su se u septembru 2017. u prijestolnicu BiH gdje su posjetili azil Prača i ostali šokirani groznim uslovima u kojima žive psi koji su tamo zatvoreni.

“Ono što me poprilično rastužilo tokom posjete Sarajevu je bilo vidjeti kako su naši prijatelji uopšteno loše tretirani. Naš posjet azilu Prača me uništio. Svjedočiti kako su nevine životinje podređene jednoj takvoj okrutnosti, potpunom manjku pažnje i brige je bilo zastrašujuće”, rekao je Egan na panelu nakon premijernog prikazivanja.

Troje Britanaca se u filmu susreću i s Milenom Malešević, neumornom volonterkom koja je svojom neprekidnom borbom u posljednjih deset godina iz takvih skloništa i s ulica uspjela spasiti više od hiljadu pasa koji su zahvaljujući njezinom trudu potom napokon pronašli dom u BiH i u drugim državama. Malešević, takođe prisutna u Briselu, svoj je trosobni stan u Sarajevu pretvorila u kliniku za napuštene pse, a u filmu ističe želju da “sve životinje ovog svijeta budu spašene od patnje”.

_MG_0024_preview.jpeg

Hrvatski poslanik u EP-u Davor Škrlec organizovao je prikazivanje ovog filma u saradnji s Međuskupinom za dobrobit i zaštitu životinja te institucije i Eurogrupom za životinje, organizacijom koja lobira za poboljšanje statusa životinja unutar Europske unije.

“Potaknut mnogobrojnim apelima građana i volontera odlučio sam reagovati na nezaobilazan problem kršenja prava životinja, u konkretnom slučaju pasa u BiH, o čemu sam kao član Međuskupine za dobrobit i zaštitu životinja EP-a u aprilu prošle godine govorio na konferenciji o zaštiti životinja u Briselu”, rekao je Škrlec.

Predsjednica Eurogrupe za životinje Reineke Hameleers na panelu je istakla kako ovakva situacija nije slučaj samo u Bosni i Hercegovini.

“Ovo se događa i u drugim državama i zato je ovaj događaj važan, jer zajedno s vama želimo nastaviti dijalog o pronalasku rješenja”, poručila je Hameleers publici u kojoj je sjedilo nekoliko europarlamentaraca, dodavši kako EU može učiniti mnogo više po ovom pitanju.

“Promocija odgovornog vlasničkog odnosa prema psima ključ je za značajno smanjivanje broja uličnih pasa i mačaka te širenja bolesti. Uzgajivači, prodavci i kupci moraju biti svjesni svojih odgovornosti, obavezne identifikacije i registracije na EU razini kako bi osigurali pravilnu primjenu zakonodavstva”, dodala je, naglasivši kako će od europarlamentaraca tražiti da stvore pritisak na Europsku komisiju kako bi donijela mjere koje će riješiti probleme lutalica.

Egan, glumac koji je publici najpoznatiji po ulozi u Downtown Abbeyu, zaključio je kako je “najteže natjerati ljude da mare, da učine nešto kad počnu mariti i da ustraju u tome”.

Autori filma kasnije su otkrili da je priča o sarajevskim psima samo prvi dio trilogije, a ostala dva nastavka će se snimati u Rumuniji i Hrvatskoj.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *