Banjaluka: Više od 800 prijava problema

Društvo

Na dežurni telefonski broj za prijavu komunalnih problema, tokom prošle godine upućeno je 833 poziva.

Najveći broj poziva na telefonski broj: 051/244-593, odnosio se na javnu rasvjetu i u vezi sa radom zimske službe i semafora.

-Građani su prijavljivali i probleme u vezi sa održavanjem javnog zelenila, odvoza otpada, rasporeda kontejnera, nedostatak i oštećenja poklopaca šahtova, komunalne opreme, te oštećenja na saobraćajnicama – naveli su iz nadležnih odjeljenja za komunalne poslove i za saobraćaj i puteve.

Kako su pojasnili, svi pozivi su evidentirani i isti dan po prijemu proslijeđeni referentima zaduženim za određenu oblast.

Ukoliko je bilo riječ o prijavi kvarova ili problemima koji se odnose na redovno održavanje javne higijene, zelenila, komunalne opreme, javne rasvjete i slično, pristupalo se otklanjanju oštećenja ili kvarova.

Ukoliko je riječ o pitanjima iz nadležnosti odjeljenja – na njih je upućivan odgovor, a prijedlozi za izgradnju infrastrukture su evidentirani.

Naveli su da im je značajan i ovaj vid komunikacije sa građanima, jer zajednički utiču na izgled grada i efikasnije rješavanje uočenih problema iz komunalne i oblasti saobraćaja.

Podsjećamo da sugrađani putem telefonskog broja:051/244-593 mogu da prijave oštećenja na saobraćajnicama i pješačkim površinama, horizontalnoj i vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji, semaforima, zatim kvarove na javnoj rasvjeti, oštećenja ili uništavanje zelenih površina, komunalne opreme, klupa, korpi za otpatke, nadstrešnica na autobuskim stajalištima, kontejnerima za odlaganje otpada, itd.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *