Banjaluka: Dajak pristaništa mamci za posjetioce

Društvo

Mamac za turiste u Banjaluci ove godine bi trebali biti dajak pristaništa čija gradnja je predviđena na tri lokacije na rijeci Vrbas.

 

Jedno bi trebalo da bude na plaži Abacija, drugo ispod dvorane Obilićevo, a treće kod Rebrovačkog mosta. Radi se o novom turističkom sadržaju koji bi ove godine trebao biti realizovan.

 

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić je rekao da su se izborili da ovaj projekat bude uključen u ovogodišnji plan kapitalnih investicija.

 

– Obezbijeđena su sredstva i očekujemo da će i realizacija uskoro početi – kazao je Stanić, dodavši da je u budžetu grada za ove namjene predviđeno oko 150.000 KM.

 

Naglasio je da će pristaništa biti mjesta okupljanja i polazne tačke za vožnju dajak čamcem.

 

– On je prepoznatljivi simbol Banjaluke i trebamo raditi na tome da ga promovišemo što više. To je jedan od načina kako ćemo to postići. Želimo privući turiste i zainteresovati ih da dođu i dožive dajak iskustvo – dodao je Stanić.

 

Napomenuo je da se ovaj sadržaj priprema i za građane Banjaluke.

 

– Kroz naša istraživanja i analizu smo uspjeli da sagledamo da dosta Banjalučana nije uopšte iskusilo vožnju dajakom. To je jedan od načina da i njih animiramo da dođu i da isto kao i posjetioci u gradu na Vrbasu dožive vožnju dajakom – rekao je Stanić.

 

Iz Turističke organizacije grada (TOBL) poručuju da bi ova pristaništa poboljšali turističku ponudu grada te da bi dajak kao jedan od simbola Banjaluke dobio na još većem značaju.

 

– Omogućiće nam da turistima ponudimo kompletan i kvalitetan paket. Stvaraju se razne mogućnosti, od škole dajakaštva pa na dalje. Osim toga, kroz ulaganje u ovakve projekte možemo biti sigurni da će se tradicija dajakaštva nastaviti i u godinama koje nam dolaze – rekli su u TOBL-u.

 

Dajak je naziv obrađenog komada drveta kojim se gura čamac. Upravo po tom komadu drveta je čamac i dobio naziv. Sam dajak je dugačak četiri metra i poželjno je da je što lakši. Valjkastog je oblika i treba da je dovoljno gladak da ne stvara povrede na rukama vozača, a u isto vrijeme dovoljno hrapav da ne klizi iz ruku.

 

Dajak čamac je još od svog postanka imao specifičan izgled i oblik trupa prilagođen brzom Vrbasu. Ovaj čamac je ranije korišten u trgovačke svrhe, za prevoz robe sa obale na obalu, i uzvodno ili nizvodno.

 

Pretpostavlja se da je specifičan način vožnje čamca na Vrbasu proistekao zbog konfiguracije korita rijeke, koja je u Banjaluci brza i najvećim dijelom plitka, s kamenim i stjenovitim dnom. To je uticalo i na konstrukciju čamca, dugog, uskog i plitkog gaza, kako bi u praksi savladali brzake Vrbasa.

 

Tokom vijekova ovo neobično plovilo je postalo simbol grada, ostavivši traga u kulturi Banjalučana.

 

Dužine ovog čamca su varirale i kretale su se od šest do devet metara, a širine od 70 centimetara do metra, u zavisnosti od namjene i majstora koji ga je pravio.

 

Težina je varirala od 120 do 180 kilograma.

 

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *